KWSP Ak̷an Lanc̷ar Kemud̷ahan i-Sayang, i-Lindung & Keben̷aran Pengelu̷aran Ak̷aun 2

Pengerusi Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), Tan Sri Ahmad Badri Mohd Zahir memaklumkan pihaknya akan meIancarkan kemudahan i-Sayang pada suku pertama 2022, sebagai sebahagian daripada usaha berterusannya untuk meningkatkan kesejahteraan rakyat.

Kemudahan ini sekaligus membolehkan pemindahan sukarela sebanyak 2.0 peratus caruman KWSP daripada akaun suami ke akaun isteri.

i-Lindung & kebenaran pengeluaran dari akuan 2

Manakala, satu lagi kemudahan dana persaraan yang akan diIancarkan adalah i-Lindung yang membenarkan pengeluaran daripada Akaun 2 untuk membeli insurans hayat dan pnyakit kritikaI melalui platform KWSP.

“Inisiatif lain yang kami tinjau termasuk pendekatan berperingkat ke arah mewajibkan perlindungan KWSP yang sah kepada pekerja sektor tidak formal bukan pertanian.

“Kami juga akan menyok0ng skim caruman lebihan sukarela yang mana ahli-ahli boleh memaksa majikan untuk meningkatkan caruman KWSP mereka kepada lebih daripada 11 peratus kadar berkanun,” katanya.

Terdahulu, Ahmad Badri memaklumkan perkara berikut ketika majlis perasmian Persidangan Kesejahteraan Sosial Antarabangsa (ISWC) 2021 yang dirasmikan oleh Perdana Menteri Dato’ Seri Ismail Sabri Yaakob.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2 korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini

Sumber dipetik dari Xtra, KWSP | Via Mytv Viral