Kon̷on Buat Eksp̷erimen S̷osial, Wanita Antiv̷aksin B̷angga Dapat Masuk Kedai Terima Resp̷on W̷arganet

Pada ketika ini, program vaksinasi sedang giat dijalankan oleh pihak kerajaan bagi mencapai ‘herd immunity’ dan pelbagai kelonggaran telah diberikan kepada mereka yang lengkap 2 dos vaksin.

Baru-baru ini melalui perk0ngsian dari portal The V0cket, tuIar di laman sosial apabila seorang wanita yang dipercayai sebagai anti-vaksin telah bertindak melakukan sosial ekperimen dengan memasuki sebuah kedai tanpa menunjukkan sijil vaksin.

Dia yang bangga dengan tindakannya itu telah memuat naik satu hantaran di Facebook dengan niat mahu menguji adakah individu yang menolak vaksin akan diIarang masuk ke mana-mana premis?

Dalam hantaran itu, dia berkata bahawa dia telah berjaya memasuki kesemua premis dan tiada pula yang memeriksa status sijil vaksinasi beliau. Tambah beliau lagi, suaminya yang juga menolak vaksin turut melakukan hal sama ketika berkunjung ke kedai gunting rambut.

“Dan pagi tadi alang-alang berbasikal satu keluarga, kami buat sosial eksperimen lagi. nak tahu kena halau ke tidak kalau masuk dine-in kat restoran ini. Sebab tengok ramai je duduk dine-in kat situ.

“So kami masuk dengan selamba, buat muka confident acah-acah dah complete 3 dos giteww. Duduk, makan minum, blah. Sorang pun tak tanya, sorang pun tak check. Alhamdulillah. Allah bagi mudah,” Katanya.

Catatan yang tuIar itu bagaimanapun telah dipadam oleh wanita terbabit. Dia juga turut dikcam oleh warganet di Twitter dan Facebook.

Kata wargenet, tindakan beliau ini mementingkan diri sendiri dan membhayakan nywa anaknya. Beliau juga turut dikcam kerana menggunakan agama untuk kepentingan peribadi.

“Jom .. report org antivaxxer camni. Post ni telah didelete oleh tuannya..but, mmg dh memusnahkan trust org. Antivaxxer mmg penunggang agama.. siap ckp Alhamdulillah, Allah mudah bagi,” kata Dr. Siti Sarah.

“Perhatikan cara dia menulis. “Alhamdulillah, Allah mudahkan” x2, “Kami masuk dengan selamba, buat muka yakin”, “Ap yang mustahil? Takde.” Dia benar-benar tahu bagaimana menarik dan meyakinkan orang,” kata Nazira Roslee.

“Membhayakan nywa orang dan menganggapnya sebagai ‘eksperimen sosial’. Menyiarkannya hanya untuk pengaruh. Adakah dia fikir dia tidak akan ditngkap? Cukup bod*h,” kata Grace.

SUmber Asal: V0cket, Twitter Dr. Siti Sarah.

Kredit: Mytv Viral

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2 korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini