Keben̷aran Rent̷as Negeri TIDAK C̷etus Peningk̷atan K̷es. Ini Penjel̷asan Menteri Kesih̷atan

Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin berkata pada sidang dewan parlimen hari ini, sebarang Ionjakan kes penuIaran jngkitan dalam kalangan masyarakat adalah berpunca daripada perkumpulan (congregation) atau perhimpunan.

Justeru itu, kebenaran pergerakan rentas negeri sekiranya liputan imunisasi mencapai 90 peratus dijangka tidak mengundang peningkatan kes C0VID-19.

“Betul, kalau dikira, 90 peratus liputan imunisasi dalam kalangan dewasa berkemungkinan mewakili sekitar 60 peratus saja jika dibandingkan dengan keseluruhan penduduk di Malaysia.

“Tetapi, kadar liputan imunisasi akan meningkat, susulan pemberian vaksin kepada golongan remaja yang giat dijalankan di seluruh negara ketika ini.

“Cuma, saya ingin tegaskan bahawa pergerakan rentas negeri saja tidak akan sebabkan peningkatan kes, tetapi ‘congregation’ (pengumpulan) yang mencet0skan penuIaran jngkitan.

Oleh itu, Khairy mengingatkan agar orang ramai sentiasa mengamalkan prosedur operasi standard (SOP) bagi mengekang sebarang risik0 Ionjakan kes dalam negara.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share resepi korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini

SUmber Asal: Xtra Via Mytv Viral