“Kawan-kawan bagitau kalau naik motosikal, adik ni miskin” – Misk1n Tapi Kaya, Hujah Lelaki Ini Cukup ‘deep’

Anak-anak ibarat kain putih, ibu bapa yang akan mencorakkannya. Misk1n dan kaya adalah satu persoalan yang cukup subjektif dan bergantµng kepada perspɛktif yang berbeza pada individu yang berbeza.

Persoalan seorang kanak-kanak kepada bapanya mengundang satu hujahan mengenai kehidupan.

Pertanyaan ‘adakah misk1n kerana naik motosikal’ membawa kepada huraian yang cukup bermakna bagaimana seseorang memandang sisi kehidupan pada satu tahap yang berbeza.

Adakah miskin hanya semata-mata naik motosikal sedangkan segala keperluan telah disediakan. Ikuti perkongsian Hafizul Hakim.

“Dad, kita ni misk1n ke?” tanya Altamis sebelum turun ke taska.

“Kenapa tanya soalan tu?” saya tersenyum, sambil masukkan selipar di kakinya.

“Kawan-kawan bagitau kalau naik motosikal, adik ni miskin.” jawabnya sambil menunjuk skuter kesayangan aku yang sudah berusia 9 tahun.

“Altamis tahu misk1n tu apa?” saya cuba uji apa yang dia tahu tentang kemisk1nan.

“Erm…Orang misk1n tak cukup makan, tidur bawah jambatan, tak mandi. Pakaian koyak macam Hulk.” jawabnya sambil berkɛrut dahi. Nak dapat kepastian agaknya.

“Misk1n macam kita?” haa soalan bertaraf KBAT saya tanya pada anak nombor dua ni.

“Tak…Adik makan banyak, ada katil, selalu mandi, baju tak k0yak.” jawabnya lancar. Di rumah, kami bahasakan Altamis dengan panggilan adik.

“Haa tahu pun… Ingat, motosikal bukan tanda orang tu m1skin. Kadang-kadang orang berkereta pun pening sebab dah masuk 3 bulan tak bayar bank. Tunggu masa kereta kena t4rik. Skuter daddy dah habis bayar lama dah.”

“Daddy tak kaya lagi, masih perlu bekerja untuk bayar rumah, beli pampers adik, beli makanan.” jawab saya sambil pasang helmet kuning, Bumblebee.

“Okay dad. Faham.” mungkin dia kɛliru dengan definisi kemiskinan lepas kawannya bagitau miskin sebab naik motosikal. Itu je.

M0ral of st0ry, anak ibarat kain putih. Kita sebagai ibu bapa yang corakkannya. Daddy tak misk1n dan tak juga kaya. Yang sedang-sedang saja.

Sebenarnya, jawapan saya adalah perkataan sama yang keluar dari mulut ayah tahun 90an dulu. Exactly situasi kawan-kawan gɛlak sebab ayah hantar pakai motosikal Honda Fame je ke sekolah.

Bak kata isteri, rupa aku seperti anak orang misk1n tapi anak aku anak orang kaya. Dan katanya, dia kahwin dengan anak orang m1skin tapi anaknya ada ayah orang kaya. HaHaHa… deep ni…

Mungkin sebab saya tak kedɛkut dengan keperluan dan pelajaran anak-anak. Sebab tu sekali sekala tak salah hadiahkan juga iron steam, pakaian cantik atau apa-apa yang isteri sukakan. Mereka pun berhak dapat hadiah dari kita.

Tak perlu ada emosi negatif kalau tengok orang hadiahkan isteri sesuatu. Cuba ingat balik teks khutbah nikah yang Tok kadi baca sebelum kahwin. Ni tak, yang di ingat cuma gaya ko celɛbrate lepas lafaz akad je.

Yang penting, sedekah berterusan, simpanan mantap dan tak perlu berhµt4ng dengan orang.

Biar orang pandang kita seolah serba-serbi tak cukup tapi hakikatnya kita ni mampu. Lebih elok begitu, dari mereka fikirkan kita ada segalanya. Susah jugak macam tu. Begitulah.

Seorang bapa, ketua keluarga sendiri.”

Sumber Hafizul Hakim

Sudah Baca Jangan Lupa Like & Kongsikan Ya.. Terima kasih..

Jom sertai group Lecture What’s Today (CAHI), sama-sama kita mencari dan berkongsi ilmu… insyaAllah bermanfaat di sana.. TQ
Mahu Sertai –> Klik Di Sini