Jaringan Internet Lem4h, Pelajar Terp4ksa Daki Bukit Buat Sesi PdPR

Jika sebelum ini kisah gadis berusia 21 tahun, Veveonah Mosibin yang terpaksa menduduki peperiksaan atas talian di atas pokok demi mendapatkan jaringan internet di kawasan pedalaman rumahnya mendapat perhatian ramai.

Terbaharu, muncul pula kisah sekumpulan pelajar dari Kampung Entakong, Sarawak yang mendapat perhatian warganet. Beberapa keping gambar menunjukkan mereka terpaksa belajar di jalan tanah tepi bukit disebabkan capaian internet yang lemah ketika Pengajaran-Pembelajaran Dari Rumah (PdPR).

Foto berkenaan telah dik0ngsikan oleh Lenneth Xabi di dalam Facebook Komuniti Limbang yang memaparkan kanak-kanak berkenaan belajar di atas jalan tanah tepi bukit di Ulu Medamit dengan hanya beralaskan karung guni.

Pengguna Facebook Lenneth Xabi mengatakan pastinya para pelajar tersebut belajar dalam keadaan tidak selesa berikutan belajar di kawasan lapang tanpa tempat berteduh. Tambahnya, beliau berharap agar capaian internet di Ulu Mendamit boleh diperbaiki bagi memudahkan pembelajaran para pelajar.

Sebelum ini, Ketua Menteri Sarawak, Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg mengatakan bahawa Kerajaan Sarawak telah mencapai sasarannya untuk memiliki sekurang-kurangnya 1,200 menara telekomunikasi di seluruh negeri bagi meningkatkan infrastruktur internet telekomunikasi berkelajuan tinggi di Sarawak.

Sumber: Xtra, The V0cket Via Mediaportal

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2 korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini