“Jangan Bagi Tahu Mak, Aku Dlm Bas Kena S4man” – Terpksa Pnjam Duit Adik, Kisah Pelajar Ini Pula Vir4I !

Umumnya mengetahui sepanjang pelaksanaan Perlntah Kawalan Pergerakan (PKP), setiap individu perlu patuh akan prosedur operasi standard (SOP) yang telah ditetapkan oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN).

Bahkan, tndakan tegas seperti k0mpaun akan diambil kepada mana-mana individu yang gagaI untuk mematuhinya.

Bagaimanapun, seperti perkongsian seorang pengguna Twitter dikenali sebagai Nrdhasni mendkwa kakaknya telah dikenakan k0mpaun kerana gagaI untuk mematuhi SOP yang telah ditetapkan dengan mendaftar QR MySejahtera ataupun menulis nama sewaktu memasuki mana-mana premis.

Foto: Nrdhasni

Menerusi tangkap layar perbualan tersebut, adiknya menjelaskan kakaknya telah dikenakan k0mpaun sebanyak RM1.5k berikutan kegagaIan untuk mengimbas kod QR MySejahtera atau menulis nama di dalam buku bagi mencatat rekod kehadiran.

Namun, dkwa kakaknya bas berkenaan sama sekali tidak menyediakan kod QR MySejahtera ataupun buku.

Mahu tidak mahu, kakaknya perlu membayar k0mpaun tersebut sebelum 10 Mei ini.

Pada masa yang sama, kakaknya yang buntu sempat bertanyakan kepada adiknya untuk meminjam duit terlebih dahulu bagi membayar k0mpaun berkenaan.

Bercerita lebih lanjut, gadis ini turut mendkwa kakaknya sebelum menaiki bas berkenaan telah mendaftarkan diri dengan menulis nama di stesen berkenaan sebelum menaiki bas itu.

Menerusi kertas k0mpaun yang diterima, menyatakan individu berkenaan gagal untuk mengimbas kod QR MySejahtera dan tidak menulis nama pada buku yang telah disediakan.

Foto: Nrdhasni

Kisahnya bermula apabila bas berkenaan berhenti di Terminal Bas Bersepadu (TBS), dan semasa di situ semua penumpang telah diperiksa oleh pihak berkuasa.

Perkongsian tersebut bagaimanapun meraih pelbagai resp0n daripada ntizen dan ada yang mencadangkan supaya gadis berkenaan terus membuat laporan.

Sumber: Nrdhasni

Kredit: ob/mkbnrn