Ini K̷omen Khairy Jamaluddin Tentang Peraturan Yang Dilangg̷ar Oleh Ziyad Sehingga Pingat Em̷as Terp̷aksa Dit̷arik Balik

Penarikan semula pingat emas yang dimenangi atlet l0ntar pelvru negara, Ziyad Zolkafli sebentar tadi telah mencetvs kemrahan rkyat Malaysia.

Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin tidak terkecuali dalam membantah keputusan penganjur tersebut, malah tegasnya ia adalah perkara yang memalvkan.

“Ini adalah keputusan yang memalvkan. Ia adalah alb yang bertentangan dengan semangat Paralimpik. Sekiranya itu adalah kelewatan di call room, sepatutnya anda tidak boleh benarkan mereka bertanding di tempat pertama.

“Pingat emas dan rekod dunia yang dicurl,” katanya di Twitter hari ini.

Khairy membuat kenyataan tersebut bagi membalas ciapan Twitter milik Paralympic Games yang memaparkan keputusan terkini acara l0ntar pelvru berkenaan.

Dalam keputusan tersebut, jelas pingat emas dan perak telah diserahkan kepada dua atlet Ukraine, manakala pingat gngsa jatvh kepada atlet Jerman.

Emas Ziyad Ditarlk: ”Tiga Negara Sedang Counter Pr0tes, Doakan” – Mnteri KBS

Isu pembatalan pingat emas ke atas Ziyad Zolkefli dalam perlwanan sebentar tadi kini dalam proses perbincangan, umum Mnteri Belia dan Sukan, Faizal Azumu.

Faizal menerusi satu ciapan di Twitter berkata, perbincangan tersebut melibatkan tiga negara yang terlibat dalam bant4han yang dikemukakan.

“Update Tokyo – masih dalam perbincangan antara Technical Delegate dengan tiga negara yang counter protest Ukraine iaitu Malaysia, Australia dan Ecuador,” katanya di Twitter hari ini.

Menurut kemas kini terkini, Faizal menjelaskan bahawa bntahan Ukraine terhadap tiga negara amat lemah.

“KSU KBS bersama CDM berada di lapangan. Protes Ukraine terhadap tiga negara amat lemah. Ketiga-tiga sedang counter protes, doakan,” katanya.

Sebelum itu, pingat emas yang dimenangi Ziyad Zolkelfli dalam acara lontar pelvru lelaki F20 hari ini telah ditarik semula dan diberikan kepada atlet Ukraine, Maksym Koval.

Difahamkan, Ziyad diprotes atlet berkenaan kerana didkwa lambat memasuki call room sebelum acara bermula, selain penyertaannya juga turut dikategorikan sebagai do not start (DNS).

Sumber : Siakap Keli Via dedah.co

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2 korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini