(Info Manfaat) Baca Surah Dan Doa Ini Sebagai Penaw4r Penyejuk Dem4m Anak

Kadang bila anak demam, perasaan risau tu selalu ada selagi anak tak sihat. Serba salah dibuatnya lagi-lagi anak kecil yang tak boleh nak beritahu yang dia tidak berjaya dan s4kit.

Menerusi perkongsian dari Ustazah Nazirah Abd Rahim, ibu bapa boleh ikhtiarkan dengan cara mengamalkan doa dan selawat syifa untuk kesembuhan anak.

Sabda Nabi saw

“… Demam itu berpunca dari bahang ner4ka Jahannam” semasa panas yang bergejolak.

Sama dengan sabda Nabi Muhamamd melihat yang lain: “Panas matahari yang terik berpunca dari bahang Jahannam.”

Penawar Utama Demam Rasulullah Sebutkan Adalah Air. Dan Air Zam Zam Dalam Hadis.

Hadis Bukhari dalam shahihnya dari Abu Jamrah Nashr bin Imraan Adh-Dhuba’Ia ia meriwayatkan:

“Aku pernah duduk dalam majlis ibnu Abbas di kota makkah, tiba-tiba aku sakit rang demam”.

Kemudian ibnu Abbas berkata:

“Sejukkanlah dengan udara Zam zam kerana Rasulullah saw bersabda:

“Sesungguhnya demam itu atau demam yang berat itu berpunca dari bahang api Jahannam. Jadi sejukkan lah ia dengan udara. ” Atau “dengan air zam zam”

Ambillah air atau sebaiknya air zam zam doakan penawar demam panas pd air dan doakan pada anak.tiup ubun ubun anak anak. Dan tiup pd udara. Buat mandi waktu waktu Asar-Maghrib. Buat ia bilasan akhir. Sebaiknya buat mandi sehingga panas sudah habis.

Doanya mudah

1. Surah al fatihah

2. Selawat syifa

3. Doa penyejuk demam

4. Ayat demam

Maka hati hati kita dengan panas demam ini. Anak demam panas jangan ambil mudah. Sebaiknya jangan sesekali lupa penawar s4kit rohani. Sakit rohani orang ramai yang tak tahu. Ia akan membawa mudarat lain pada anak.

Ada pes4kit ustazah anak jadi s4wan dan ada yang kesannya lebih teruk hingga jejaskan perkembangan mental dan fizikal. Anak jadi belum normal biasa kena demam musim panas.

* Setiap kali anak atau suami ustazah demam, ustazah akan rawat dan mandikan dengan doa udara. Ustazah akan menambahkan doa lembut hati, doa kasih sayang dan doa sembuh peny4kit. Alhamdulillah akhirnya petua anak-anak jadi dengar kata, taat dan suami jadi amat penyayang.

Sumber: Ustazah Nazirah Abd Rahim melalui Majalah Pa Ma, sehinggit

Kredit: Mediaportal

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu puasa korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini