Swab test C0vld-19 ptah dalam hldung, pnca kanak-kanak comel ini menlnggal

IBU bapa mana dalam dunia ini s4nggup terima berita yang sangat tidak dij4ngka seperti ini. Siapa pun pasti akan terkjvt.

Hanya disebabkan swab test atau alat ujlan bagi mengsan jngkltan wbak c0v1d-19 ptah di dalam hdung ketika pemerlksaan dilakukan, seorang kanak-kanak lelaki comel ini dilaporkan menlnggl dunia.

Memetik laporan Sabaq News, dalam satu kejadian yang berlaku di Arab Saudi, seorang kanak-kanak lelaki menlnggal dunia di h0spltal Umum Shaqra apabila alat sw4b test ptah di dalam hidungnya.

Kanak-kanak mlang tersebut dibawa ke h0spltal apabila menglami dmam yang tinggi beberapa hari sebelum kejadlan.

Dia kemudian mendapat rwatan untuk memerlksa adakah dirinya dijngklti c0vld-19. Namun ketika diperlksa menggunakan alat swsb yang dimasukkan ke hldungnya, alat itu tiba-tiba ptah di dalam hldungnya. Dktor terpksa menggunakan ubt blus untuk melihat di mana kedudukn alat test sw4b tersebut.

Mlangnya, alat sw4b itu melekat di tkaknya yang membawa aklbat kepada kesuk4rannya bernfas hingga membawa kepada pvnca kematlannya.

Dalam pada itu, Gulf News melaporkan, anak kecil tersebut menlnggl dunia selepas 24 jam memasuki h0spltal tersebut.

Ayahnya, Abdullah Al Joufan ketika menceritakan detik sedlh itu mengakui, awalnya dia menolak agar anaknya diblus untuk melihat di mana alat swab tersebut. Bagaimanapun para d0ktor mendsak agar imbsan dilakukan.

Malangnya, ketiadaan d0ktor pkar yang sedang bercuti menyvkarkan pembdahan dilakukan dengan segera untuk menarik sw4b yang terlekat di tkak anak kecil itu.

Akui Al Joufan, sebaik mengetahui d0ktor pkar bercuti, dia mahu memindahkan anaknya ke sebuah h0spltal di Riyadh, tetapi ambvlans pula datang lambat. Sebaik ambulans datang, anaknya sudah pun menlnggl dunia.

Ekoran kisah ini menjadi tul4r, bapa si matl mendapat panggilan telefon dari Mnteri Kesihatan Arab Saudi, DR Tawfiq Al Rabiah yang menyampaikan ucapan sedlh di atas pemerglan anak kecil itu malah salam juga disampaikan dari Pengarah Urusan Kesihatan di Royadh Hassan Al Shahrani.

Mnteri Kesihatan itu berjanji akan menyl4sat k3s ini lebih lanjut.

Sumber : Sinar Via teh tarik kaw

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2 korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini