Selepas 20 Tahun Hidup Sebagai Wanita, Lelaki Ini Tidak Menyangka Jantina Sebenar Dirinya

Jantina bayi boleh dikenal pasti sejak dalam kandungan ibu. Biasanya dari minggu ketujuh hingga ke-12, alat keIamin bayi akan mula terbentuk.

Semasa ujian imbasan minggu ke-18 hingga ke-22, ramai bakal ibu bapa tɛruja melihat jantina bayi dalam kandungan.

Jika tak dapat dikesan awal, alamatnya selepas proses kelahiranlah baru diketahui anak, sama ada lelaki atau perempuan.

Jantina bayi ditentukan ketika pertumbuhan gɛn. Embrio bertemu kromosom XY akan menjadi anak lelaki manakala kromosom XX akan menjadi anak perempuan.

Bagaimanapun, seorang gadis di Riyadh, Arab Saudi tidak menyangka bahawa sebenarnya dirinya adalah seorang lelaki. Ia hanya diketahui oleh dirinya 20 tahun selepas dia dilahirkan.

Menurut laporan Al Ekhbariya TV yang kemudian dikongsikan Gulf Today, masalah itu berpunca daripada ‘kesiIapan perubatan’.

Individu terbabit dikenali sebagai Randa Shubayli tidak tahu bahawa dia memiliki alat kɛlamin lelaki yang tersembµnyi di dalam abdomennya.

Difahamkan, ketika dilahirkan di sebuah hospital, doktor mengesan Randa mempunyai ciri tidak normal pada bahagian int1m itu dan menyangka bahawa jantinanya adalah perempuan.

Bagaimanapun, seiring peningkatan usia, dia gusar kerana tidak mempunyai ciri-ciri gadis remaja yang sudah akil baligh seperti rakan-rakannya yang lain.

Susulan daripada itu, Randa membuat keputusan ke hospital untuk menjalani pemeriksaan menyeluruh. Alangkah terkejµtnya beliau apabila mendapat tahu bahawa beliau mempunyai alat sµlit tersembµnyi.

“Pada mulanya, ia adalah pɛlik, seolah-olah mereka berb0hong kepada saya. Ia adalah tidak logik, seperti saya perlu bermula semula. Nama baharu dan identiti baharu.

“Sekarang, saya sepatutnya menjalani pembed4han untuk mengeluarkan bahagian alat sµlit yang tersembunyi. Doktor mengesyorkan saya perlu pergi ke United Kingdom untuk pembed4han itu,” kata Randa.

Al Ekhbariya TV melaporkan keluarga Randa memfailkan aduan kepada bekas Menteri Kesihatan negara itu tetapi tiada tindakan diambil.

Malah bapa Randa juga dia cuba menghubungi hospital tempat Randa dilahirkan tetapi tidak berjaya.

Keadaan yang dihadapi Randa berkemungkinan ‘Buriɛd Pɛnis Syndromɛ’ yang mana alat kɛlamin terlalu kecil dan tersembunyi di sebalik lipatan lemak kulit.

Masalah ini biasa terjadi kepada bayi lelaki yang baru dilahirkan.

Jika ia terjadi kepada anda, jangan ragu-ragu dapatkan bantuan perubatan untuk mengesahkan jantina bayi dengan segera.

Sumber Gulf Today

Pihak Detik Ini Viral tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosiaI ini. Ianya adalah pandangan peribadi pemilik akaun, segala risiko akibat komen yang disiarkan adalah tanggungjawab pemilik akaun itu sendiri.

Sudah Baca Jangan Lupa Like & Share Yaa.. Terimakasih..

Jom! sertai kami di page terbaru kami, Sila Klik Disini –> Detik Ini Viral Press

Jom join group Ceramah Apa Hari Ini (CAHI), Sama2 Kita Mencari Serta Berkongsi Ilmu… insyaAllah bermanfaat disana.. TQ
Ingin Sertai –> Klik Di Sini