Kisah Hidup Pemuda Bernama Ahmad Ammar Sehingga Para Sahabat Menggelarnya “Sy4hid Yang Tertangguh”

Anda mungkin pernah mendengar kisah mengenai Allahy4rham Ahmad Ammar bin Ahmad Azam pada suatu ketika dahulu. Pemuda yang merantau ke Bumi Eropah untuk menuntut ilmu namun ditakdirkan meningg4l dunia dalam usianya yang sangat muda setelah menjadi m4ngsa kem4langan jalan raya.

Selepas meningg4l dunia, nama Allahy4rham menjadi sebutan bukan sahaja di negara dimana jasadnya dikebµmikan iaitu di Turki, malah turut disebut-sebut dalam kalangan belia dalam negara.

Kem4tian beliau begitu dicemburui malah jenazhnya diberi pernghormatan untuk dikebum1kan di Tanah Perkµburan yang menempatkan jasad 60 para syµhada yang juga sahabat-sahabat Rasulullah S.A.W yang membebaskan Konstatin0pel antaranya Abu Ayyub al-Ansari .

Ikuti perkongsian oleh saudara Muhammad Najmie Ruslan yang sempat menziarahi pus4ra Allahyarham dan kisah syahid yang tertangguhnya di bawah.

ALLAHY4RHAM DIBERI PENGHORMATAN.

“Alhamdulilah saya sempat menziarahi Pµsara Ahmad Ammar, seorang Anak Muda yang diberikan penghormatan oleh Kerajaan Turki untuk dikebµmikan di Tanah perkµburan Ayub. Apabila sampai di sana, sejuk mata memandang apabila melihat kµbur pus4ra Ahmad Ammar penuh dengan bunga-bunga tulip yang hidup dengan subµrnya.”

Ahmad Ammar Bin Ahmad Azam telah pergi menemui Penciptanya pada usia semuda 20 tahun di dalam kem4langan jalan raya ketika Awal Muharram di Istanbul, Turki.

Ahmad Ammar telah memilih bidang sejarah di Universiti Marmara dengan mendapat biasiswa Kerajaan Turki. Semangatnya untuk mendalami sejarah Uthmaniyyah dan melihat Kerajaan Islam kembali tertegak selari dengan cita-cita ayahanda dan bondanya.

Sememangnya beliau dilahirkan di dalam keluarga yang mementingkan ilmu, ibadah, dakwah dan peng0rbanan. Ayahandanya Tuan Haji Ahmad Azam Abdul Rahman dan ibunya Puan Nur Azlina Aziz.

Beliau merupakan anak keempat dan satu-satunya anak lelaki Tuan Haji Ahmad Azam Abd Rahman, mantan Presiden Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM). Ahmad Ammar merupakan pelajar yang sangat cemerlang SPM di RMC (Maktab Tentera Diraja) namun memilih menyambung pengajian di bidang Sejarah di Turki, bersama harapan dan perancangan kedua ibu bapanya.

Juga, untuk menjadikan dirinya pemimpin negara kita yang pakar dalam sejarah khususnya Sejarah Uthmaniyyah, dan fasih bertutur di dalam bahasa Turki serta mendapat pendidikan di sana.

Sungguh bagi remaja semuda Ammar, untuk mendengar alunan Quran sebagai halwa telinga mungkin menjadi pilihan yang terakhir sekali.

Namun tidak untuk Ammar. Beliau dikhabarkan keluar rumah setelah membaca al-Quran dalam tempoh yang panjang. Malah pada usia semuda itu beliau telah menyertai pelbagai misi kemanusiaan di beberapa negara di dunia. Misi ke Syr1a begitu meny4yat hati, seolah-olah Ammar tertingg4l hatinya di Syr1a.

Meskipun lɛtµpan demi lɛtµpan melɛtµs di kiri dan kanan malah terlalu hampir dengan hospital tempat penginapan mereka, namun Ammar teguh tidak gentar ingin terus membantu Syr1a.

Allahu Akbar!…

Sejak pulang dari Syr1a itulah sahabat-sahabat menggelarnya “Syahid yang Tertangguh”. Alangkah bertuahnya ayahanda dan bonda beliau kerana dapat menyaksikan sendiri perjalanan terakhir seorang anak dengan pengakhiran yang baik. Ribuan manusia memenuhi Masjid Abu Ayyub al-Ansari, malah dim4kamkan berhampiran sahabat agung Rasulullah saw iaitu Abu Ayyub al-Ansari yang berjihad dalam angkatan pertama tɛntera kaum mµslimin di dalam cubaan menakluk Kota Konstantin0pel.

Seorang sahabat menulis, Ammar adalah “Muhajir” dan menjadi tetamu kepada Abu Ayyub al-Ansari. Subhanallah indahnya “tawafuk” yang disusun Allah dan bukan kebetulan.

Sekiranya kita masih mengingati sejarah hijrah Rasulullah S.A.W dari Makkah ke Madinah, bukankah Baginda Rasulullah S.A.W menjadi tetamu di rumah Sayyidina Abu Ayyub al-Ansari? Bukankah unta Baginda S.A.W dengan hidayah Allah S.W.T telah memilih rumah Abu Ayyub al-Ansari tidak yang lain?.

Secara simboliknya Ahmad Ammar Ahmad Azzam berhijrah menuntut ilmu dari Malaysia ke Turki seperti hijrahnya Baginda S.A.W dari Makkah ke Madinah.

Taqdir Allah S.W.T menentukan Sayyidina Abu Ayyub al-Ansari terpilih untuk memuliakan Rasulullah S.A.W di rumahnya, begitu jugalah Ahmad Ammar menjadi tetamu kepada Sayyidina Abu Ayyub al-Ansari di permakaman Eyup, Turki.

Inilah rezeki beliau yang pastinya amat menggembirakan ayahanda dan bondanya yang kesedihan. Janji Allah S.W.T amat jelas di dalam ayat 100 surah al-Nisa’:

“…Dan sesiapa yang keluar dari rumahnya dengan tujuan berhijrah kepada Allah dan Rasul-Nya, kemudian ia m4ti, maka sesungguhnya telah tetap pahala hijrahnya di sisi Allah. Dan Allah itu Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.”

Subhanallah, pada pagi kejadian, Ammar keluar menuju rumah pelajar-pelajar baru dari Asia Tenggara dengan semangat untuk berkongsi ilmu dan bermuzakarah Rasail Nur karangan Imam Bediuzzaman Said Nursi. Malah catatan terakhirnya dan di masukkan ke dalam beg sandang beliau berbunyi:

“Perlu ada keredhaan Allah dalam amalan kalian. Sekiranya Allah redha sedangkan seluruh dunia berpaling daripadamu, maka itu tidak penting. Jika Dia telah menerima amalanmu sedangkan seluruh makhluk men0lak maka ia tidak memberi apa-apa kesan pun. Kerana itu lah sepatutnya hanya redha Allah semata-mata yang menjadi tujuan utama di dalam khidmat dakwah ini.”

Namun seperti yang dicatatkan ayahandanya, Tuan Haji Ahmad Azam, beliau sempat melintasi jalan, namun kehilangan imbangan badan dan terjatuh lalu dirɛmpuh oleh sebuah ambulans. Beliau meningg4l pada usia 20 tahun, penuntut tahun dua Universiti Marmara.

AMAT RINDUKAN SY4HID.

Rupa-rupanya Ahmad Ammar ini telah pun menyaksikan bidadarinya sehingga beliau tidak lagi menoleh ke kiri atau ke kanan dalam mengejar cita-citanya.

Masya Allah Tabarakallah!

Untuk insan yang istimewa ini, Al-Fatihah.

“Setiap yang bernyawa pasti akan m4ti. Hanya pada hari K1amat sajalah akan disempurnakan balasan kamu. Ketika itu sesiapa yang dijauhkan dari nɛr4ka dan di masukkan ke dalam Syurga maka sesungguhnya dia telah berjaya. (ingatlah bahawa) kehidupan di dunia ini (meliputi segala kemewahan dan pangkat kebesarannya) tidak lain hanyalah kesenangan yang memperdayakan.” Al-Imran:185

“Andai aku syahid, kebµmikan aku di pinggir Konstantin0ple. Agar pada suatu hari nanti, apabila aku mendengar tapak kaki kuda tent3ra Islam di atas kµburku, tahulah aku bahawa janji Nabi, telah tertunai!”

– Abu Ayyub al-Ansari r.a. 44H –

Sumber Muhammad Najmie Ruslan via nasihatustaz.net

Sudah Baca Jangan Lupa Like & Kongsikan Ya.. Terima kasih..

Jom sertai group Lecture What Today (CAHI), sama-sama kita mencari dan berkongsi ilmu… insyaAllah bermanfaat di sana.. TQ
Mahu Sertai –> Klik Di Sini