Gilir4n P0lis Buklt Aman Kena S4man, No. Plat “Fancy” & Ubah Suai Ekz0s Antara Kesalah4n Dlkesan

Gambar: siakapkeli

KUALA LUMPUR, 16 Mac – Satu OP Khas (Pemeriksaan Kenderaan) secara mengejut dijalankan di pintu masuk Ibu Pejabat Polis Bukit Aman pagi tadi.

Jabat4n Siasat4n dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) P0lis Diraja Malaysia (PDRM) memaklumkan, ia dijalankan berikutan timbul isu penguatkuas4an dan tlndakan s4man terhadap pes4lah laIu-Iintas yang did4kwa hanya ke$ ‘terpilih’ dan melibatkan orang awam sem4ta-m4ta.

“(Sebaliknya) PDRM khususnya JSPT ingin menegask4n tlndakan penguatku4san yang dilakukan adalah secara menyeluruh dan peg4wai, angg0ta serta peg4wai awam di bawah PDRM juga tidak terkecuali.

“0bjektif utama 0perasi adalah untuk memeriksa kend4raan yang digunakan oleh w4rga kerja PDRM yang tidak mem4tuhi und4ng-und4ng dan peraturan jaIan raya terutama pada mereka yang mengubahsuai kenderaan dan menggunakan nombor pendaftaran ‘fancy’,” maklumnya dalam satu kenyataan hari ini.

Seramai 15 pegawai dan aggota JSPT terlibat dalam operasi mengejut tersebut, turut sama ialah lima pegawai Jabatan Integriti dan Pematuhan Standard (JIPS) serta seorang pegawai dan empat aggota Jabatan Alam Sekitar.

“Sebanyak 280 kenderaan telah diperiksa, di mana hasil operasi ini berjaya mengeluarkan 146 jumlah saman ke atas pelbagai kesalahan seperti nombor pendaftaran tidak ikut spesifikasi (fancy), tiada cermin sisi, tiada cukai jalan dan ubah suai ekzos.

“PDRM kekal tegas dalam memastikan pegawai dan anggotanya sentiasa patuh dan mematuhi undang-undang dan peraturan jalan raya, supaya dapat menjadi teladan kepada masyarakat amnya,” tambah kenyataan itu lagi.

Untuk melihat foto-foto keseluruhannya, boleh terus ke laman Facebook JSPT PDRM seperti yang tertera di bawah ini.

Sumber: Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik PDRM / SiakapKeli

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu puasa korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini