Minta Kel0nggaran Jawab Exam Sebab Rum4h Terkesan Banj!r, Jawap4n Pensyarah Ini Buat Pelajar Kecew4

Tidak dinafikan rata-rata pelajar di Malaysia kini, berhadapan dengan pelbagai mas4lah berikutan pengenalan sistem Open Distance Learning (ODL) yang diadaptasi menggantikan sistem pembelajaran sebelum ini. Perkara tersebut berpunca apabila sesetengah pelajar hilang tempat tinggal yang ‘kondusif’ kerana tinggal di rumah masing-masing berbanding tinggal di kolej kediaman yang menyediakan capaian internet yang bagus.

Seperti perkongsian seorang pengguna dikenali sebagai Cik Bunga Merah, menceritakan pengalamannya ‘dip3rli’ oleh seorang pensyarah.

Sempat ‘p3rli’ pelajar

Mendapat lebih 21.1k retweet, pelajar tersebut pada mulanya memaklumkan kepada pensyarah bahawa dia menghadapi mas4lah untuk menjawab peperiksaan berikutan faktor cuaca dan keadaan banjlr yang membat4skannya untuk mendapat capaian internet yang lebih baik. Namun, respon pensyarah yang seakan tiada slmpati terhadap keadaan pelajar yang ditimpa musibah mengundang am4rah netlzen.

2 minggu lepas saya dah maklumkan ada uji4n. Rasanya sempat buat bngsal atau rumah atas pokok untuk dapat signal yang lebih baik.

Pengalaman pelajar lain

Menerusi ruangan balas, terdapat juga pelajar yang lain berkongsi pengalaman mereka bersama pensyarah masing-masing. Terdapat juga pensyarah yang ‘sesuka-hati’ melabelkan pelajarnya dengan satu panggilan yang tidak sopan.

Namun, terdapat juga pensyarah yang faham akan mas4lah yang dihadapi oleh pelajarnya dan boleh bert0lak ansur demi kemaslahatan bersama.

Buat lap0ran

Rata-rata netlzen berpendapat pensyarah tersebut sepatutnya dilaporkan kepada pihak pengurusan supaya tindakan yang wajar boleh diambil. Tidak berakhir di situ, netlzen berpendapat seseorang pensyarah itu, sepatutnya bersikap profesional dan faham akan mas4lah yang dihadapi oleh pelajarnya sendiri.

Sumber: Cik Bunga Merah

Jom join group Ceramah Apa Hari Ini (CAHI) , Sama2 Kita Mencari Serta Berkongsi Ilmu… insyaAllah bermanfaat disana.. TQ
Ingin Sertai –> Klik Di Sini