Ebit Lew T4yang BangI0 3 Tingkat Dan Dedah Sumber Pndapatan. SekaIi Rakan Sekolah Dia Datang K0men

” Ramai yang tanya saya soalan bukan-bukan.”

Itu perkongsian Ustaz Ebit Lew di Facebook beliau yang menarik perhatian warganet.

Status itu ditulis Ebit Lew pada April tahun lalu selepas timbul individu yang tidak bertnggjawab yang menudvh pendkwah p0pular itu menggunakan duit drma untuk membeli kereta Toyota Alphard.

” Syukur pada Allah yang Maha Kaya dan Maha Penyayang. Berkat doa mak ayah. Berkat cinta kasih sayang pada bidadari. Doa ramai orang baik-baik. Allah beri rezeki mencvrah-cvrah.

” Saya bekerja dan berniaga dah lebih 10 tahun.

” Dulu saya tidur masjid. Pernah tidur atas guni. Dari kecil berdakwah dan menyebarkan kasih sayang.

” Soalan paling banyak saya dengar nanti kau slbuk tol0ng orang sana sini habis hil4ng dunia. Kau nak jadi apa dah besar. Sampailah universiti.

” Ramai tak nak ambil saya kerja sebab selkeh. Dengan janggut kopiah lagi. Kasut pun burvk. Dulu sekolah st0kin pun takde. Masa tu susah betul.

” Duit gaji dekat mak semuanya rm800 dengan banyak kerja. Saya walau ada sepinggan nasi kongsi dengan kawan.

” Ada orang masuk RM2 dekat poket sebab tol0ng isi minyak. Saya menangls dapat RM2 tu. Besar nilai untuk saya.

” Saya mula kerja dengan Dato Dr Hj Mohd Fadzilah Kamsah dan Prof Hanim Mohd Tahir. Sebagai trainer atau motivator. Program k0rporat teambuilding selama 4tahun.

” Selepas itu saya mula buat sendiri. Syukur syarikat minyak dan kapal buat teambuilding dengan saya. Syarikat ker4jaan ada buat program untuk seluruh kemnterian.

” Program keluargasunnah sekali hadir 7000 orang. Pr0kids remja. Saya tour seluruh Malaysia.

” Syukur ramai yang mendapat manfaat. Buat dekat hotel 5 blntang dan dewan besar. Perslapan macam konsert sebagai daya tarikan dan lebih selesa.

” Teambuilding training sebelum ini mereka bayar syarikat luar negara dan syarikat besar. Mereka mula mencari yang ada nilai islamic.

Ada 3 buah restoran, ElewsMart 10 cawangan.

Selain dari itu, Ebit Lew turut mendedahkan antara cabang perniagaan lain yang dilakukan beliau termasuklah membuka rest0ran.

Dia turut memberitahu mendapat bayaran lumayan dari Youtube dan Facebook selain dari ElewsMart, perniagaan minimarket yang baru sahaja dibuka tahun lalu sebanyak 10 cawangan.

” Saya ada 3 restoran Paramount Coffee House. Sebenarnya dah plan nak buka seluruh Malaysia. Dan nak buka di luar negara. Belum sempat jer.

” Butik hari pertama buka sale habis jubah semua. Selepas itu makin semangat. Syukur rezeki makin melimpah ruah.

” Saya tulis 9 buku. Semua buku laris. Buku yang dah 8 tahun tulis masih laris sampai sekarang..

” Tambahan lain Youtube dan Facebook. Rupanya youtube dan facebook bayar banyak juga kerana mereka tumpang iklan dekat fb dengan youtube.

” Syukur saya ada 2 program Tv. 2 tahun dah. Door to door ebit lew Astro Oasis. A bit with ebit di Tv Al Hijrah. Dua program saya sendiri dah 2 musim.

” Dapat juga bayaran syarikat media untuk iklan sedikit sebanyak. Staf kakitangan tetap saya ada 55 orang. Ramai juga yang lain dekat 40 orang on off sukarel4wan saya yang ada bayaran juga.

” Begitulah rezeki Allah beri. Tapi saya yakin Allah beri semua sekali. 2 perkara penting. Rajin dan Yakin. Tiada tempat dunia dan akhlrat untuk orang malas.

” Yakin pada Allah. Allah beri rezeki. Dia punya semua. Tiada kita punya. Jaga solat awal waktu. Bila susah selalu beri masa solat sunat. Tahajud dan Dhuha. Jaga mak ayah dan mertua dengan baik.

” Jangan ke\dekut dengan isteri dan anak-anak. Beri kasih sayang. Pelvkan dan kasih sayang. Tanpa doa bidadari saya dan anak-anak pasti tak dapat semua ini. Allah beri rezeki.

Tanggal jubah beri kepada orang svsah

” Dulu ingat lagi selalu bila jumpa orang susah baju burvk pergi masjid. saya tanggal jubah saya beri dekat dia. Dia nak selipar beri selipar.

” Sampai orang kata saya bod0h. Kau susah nak tolong orang. Saya sedih. Tapi saya yakin Allah pasti balas. Sekarang anak jalanan saya bawa shoping dekat sogo.

” Tiada yang berkuasa melainkan Allah. Dunia sementara sahaja. Akhirat selamanya. Mlskin atau kaya bukan pada rumah kereta. Tapi pada hati.

” Walau ada sepinggan share dengan orang lain. Sahabatku percayalah disebalik uji4n ada rahmat.

” Barangsiapa bekerja untuk membantu seramai mungkin orang miskin dan anak yatlm dia sedang berjihad di jalan Allah. Penting didik anak rajin.

” Didik anak jadi orang kaya takwa. Didik anak jadi pemimpin. Didik anak jadi terkenal dunia dan akhlrat. Supaya kita semua jadi Duta Islam dan bawa akhlak Nabi saw..” akhiri Ebit Lew

Bekas rakan sekolah datang komen dan tunjuk gambar Ebit Lew

Perkongsian Ebit Lew tersebut telah mendapat re4ksi yang sangat luar biasa dari warganet apabila meraih 415k tanda suka, 9k komen dan 91k ‘shares’.

Rata-rata komen warganet meminta Ebit Lew agar bersabar dan tidak mel4yan sebarang bentuk pr0.vokasi dari pihak yang menudvh beliau tidak ikhlas dalam melakukan kerja kebajikan.

Menjawab tudvhan itu, seorang individu dipercayai bekas rakan sekolah Ebit Lew tampil di ruangan komen mendedahkan Ebit Lew sebenarnya terbabit dalam kerja dkwah dan kebajikan sejak di zaman sekolah lagi.

” Ustaz Ebit sebagai Preslden Persatuan Pelajar Islam TIJB (Sekolah Menengah Teknik Johor Bahru) 2001. Lama dah ustaz berdakwah..” tulis beliau.

Malah individu terbabit turut berkongsi gambar Ebit Lew ketika zaman sekolah, siap bersongk0k bergambar disamping guru serta pelajar lain.

” Ustaz Ebit Lew masa di asrama pakai jubah dan serban. Itu memang baju dia. Masa sekolah je bersongkok” tulisnya lagi apabila komen tersebut mendapat lebih 100 respon.

Gambar: Ebit Lew bersongkok (duduk, tiga dari kiri)

Kemudian komen individu terbabit seakan di’iya’kan apabila Ebit Lew membalas komen berikut;

” Allah sayang semua kawan-kawan di TIJB dan semua guru-guru yang baik disana.. Allah sahaja dapat balas segala ilmu mereka dan didikan yang berharga. Suasana akhlak yang baik” tulis Ebit Lew.

Untuk rekod, Ebit Lew merupakan graduan Universiti Putra Malaysia.

Sebelum itu, beliau memperoleh pendidikan awal di Sekolah Kebangsaan Bukit Ridan, Sekolah Menengah Kebangsaan Muadzam Shah, Pahang, Sekolah Menengah Teknik Johor Bahru dan Sekolah Menengah Kebangsaan Abdul Rahman Talib, Pahang.

Sumber:FB Ebit Lew

Via M.J

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2 korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini