W4rga Em4s Umvr 65 T4hun Duduki Peper!ksaan SPM, N4k Buktikan Us!a Bukan Penghal4ng Untuk Berj4ya!

Meskipun usia sudah menjangkau pertengahan 60-an, ia bukan penghal4ng buat Salman Ahmad untuk menuntut ilmu. Semalam, buat pertama kali dalam hidupnya, Salman menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

Salman adalah antara 645 calon persendirian daripada keseluruhan 16,554 jumlah calon SPM 2020 di Negeri Sembilan yang menduduki peperlksaan itu.

Usia hanyalah sekadar nombor

Menerusi Bernama, bekas Timbalan Pengarah Tourism Malaysia yang telah bersara pada 2012 ini berhasrat untuk membuktikan kepada masy4rakat terutamanya golongan muda bahawa menlmba ilmu dan memperoleh kej4yaan tak mengenal usia.

“Dulu saya ambil peperlksaan Malaysia Certificate of Education (MCE) pada 1973, semua subjek dalam Bahasa Inggeris. Kemudian saya melanjutkan pelajaran di Institut Teknologi Mara dalam bidang Pentadbiran Awam. Sekarang saya ingin cab4r diri saya untuk ambil SPM pula.”

“Saya juga ingin beri contoh dan motlvavsi kepada anak cucu saya. Usia bukan penghal4ng untuk belajar, menntut ilmu adalah proses sepanjang hyat”

Ketika ditemubual, Salman baru sahaja habis menduduki peperlksaan Bahasa Melayu Kertas 1 di Sekolah Menengah Kebangsaan King George V semalam.

Katanya lagi, jika ada kelapangan, Salman akan mengikuti pembelajaran secara dalam talian untuk meminta tunjuk ajr memandangkan adiknya bertugas sebagai seorang guru.

Malah, Salman juga membeli beberapa buku ul4ng kaji sejak tahun lepas lagi. Menurutnya, keluarga banyak beri sokongan dan galakan.

“Saya tidak malv, saya tidak h4iran apa-apa orang kata, kata orang tva belajarlah sampai ke negara China dan dari buaian hingga ke li4ng l4had.”Selain Bahasa Melayu, beliau juga mengambil dua lagi mata pelajaran iaitu Bahasa Inggeris dan Sejarah untuk peringkat permulaan.

Jika mendapat keputusan yang cemerlang dalam SPM 2020 ini, beliau akan mengambil subjek lain lagi pada tahun hadapan.

Sumber:lobakmerah

‘Ayah Basah Kvyup Sem4ta-M4ta Hantar Duit Belanja RM10’ – Anak Balas Jasa Hadiahkan Ibu Ayah 7A SPM

” Pernah sekali, ayah datang dalam keadaan basah kvyup sem4ta-m4ta ingin menghantar duit belanja berjumlah RM10 untuk dua minggu,”

Demikian luahan Anissa Suhaimi, 18, yang menyentvh hati ramai apa menjadikan kesvsahan hidup sebagai pemangkin kejayaan dengan mendapat keputusan cemerlang dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2020.

Apa yang lebih mengharvkan, Anissa yang juga merupakan seorang anak pekerja pembersihan menghadiahkan keputusan 7A dan 2B buat ibu bapanya yang sebelum ini bersvsah payah menunggang motosikal lebih 40 kilometer selama tiga tahun bagi menyekolahkannya.

Pelajar dari Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Munshi Abdullah, Melaka itu berkata, sebelum ini dia dan keluarganya menetap di Sungai Rambai, Jasin dan berpindah di Kampung Kesang Laut di sini sejak tiga tahun lalu.

Tambahnya, bapa, Suhaimi Md. Jas, 63, bekerja sebagai pekerja pembersihan di Sungai Rambai, manakala ibunya pula suri rumah.

” Kami sekeluarga hanya mempunyai sebuah motosikal lama untuk bergerak.

” Jadi sepanjang bersekolah, emak dan ayah terpksa menunggang motosikal dari Kesang Laut untuk berjumpa saya yang tinggal di asrama.

” Malah pernah sekali, ayah datang dalam keadaan basah kvyup semata-mata ingin menghantar duit belanja berjumlah RM10 untuk dua minggu,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Kampung Kesang Laut, di sini, hari ini.

Anissa berkata, jika keluarga ingin berjumpa pada waktu pelepasan asrama, bapanya akan menurunkan ibunya terlebih dahulu di Melaka Sentral

Kemudian bapanya akan mengambilnya di sekolah sebelum berp4tah balik ke stesen bas itu untuk meluangkan masa bersama-sama.

” Disebabkan tidak mahu menyvsahkan keluarganya, saya cuba berjimat cermat dan jarang berbelanja di sekolah, sebaliknya hanya mengulang kaji pelajaran pada waktu rehat.

” Namun, saya tidak pernah berlapar, ada sahaja kawan-kawan yang baik hati membekalkan makanan untuk saya atas balasan saya membantu mereka dalam pembelajaran.

” Guru-guru di sekolah juga banyak membantu dan memberi dor0ngan untuk saya buat yang terbaik, bukan sahaja dalam pembelajaran tetapi juga kokurikulum,” katanya.

Ditanya kaedah pembelajaran dipraktikannya sepanjang mengh4dapi peperiksaan SPM pada Februari dan Mac lalu, dia yang mesra dengan panggilan Anis berkata, antara rahsia kejayaannya adalah dengan tidak ‘memegang’ telefon bimbit sepanjang berada di asrama.

Dengan cara itu, jelasnya, ia dapat mengelakkan daripada fokusnya terganggu selain ia menjadi motlvasi buat dia dan rakan-rakan mengulang kaji pelajaran bersama-sama.

” Selain itu, menjelang peperiksaan juga, saya banyak melakukan solat hajat, bacaan Yasin dan juga cuba menenangkan diri setiap kali sebelum masuk dewan peperiksaan,” katanya.

Lebih membanggakan Anis juga merupakan johan Pertandingan E-Hafazan al-Quran Menengah Perempuan Peringkat Negeri Melaka.

Jelas Anis, dia kini bercadang untuk melanjutkan pelajaran ke Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA) dalam bidang komunikasi dan pengajian media dan sudah membuat permohonan ke Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) dan Universiti Teknologi Mara (UiTM).

Sementara itu, ibunya, Nor Aini Meslan, 54, mengakui berbangga dengan pencapaian anaknya itu walaupun tahu kesukaran dan cab4ran yang sering dihadapi terutama membabitkan capaian internet ketika sesi PdPR.

Suri rumah itu berkata, sebagai ibu, sedikit sebanyak timbul rasa sedlh dan kasihan terhadap anaknya kerana tidak mampu menyediakan kemudahan pembelajaran yang baik, namun dia bersyukur kerana Anis tidak pernah mervngut mengenai kesusahan mereka.

” Akses internet di rumah ini memang sangat tervk, Anissa terpksalah duduk di belakang rumah mencari liputan dan tidak akan berganjak sepanjang proses pembelajaran.

” Kalau satu jam kelas dalam talian, satu jam itulah dia di situ, tidak bergerak.

” Walaupun berdepan dengan pelbagai cab4ran, namun Alhamdulillah dia masih dapat buat yang terbaik dan membanggakan kami,” ujarnya.

Sumber:k0smo

Kredit kepada penulis: Diyanatul Atiqah Zakarya

Via asiakini

Jom join group Ceramah Apa Hari Ini (CAHI) , Sama2 Kita Mencari Serta Berkongsi Ilmu… insyaAllah bermanfaat disana.. TQ
Ingin Sertai –> Klik Di Sini