Dua Tahun Tiada Tandas Di Rumah, Wanita Ini Tak Sangka Kibar Bendera Putih Bantu Capai Impian

Ramai di luar sana memerlukan pelbagai bantuan bagi meneruskan kelangsungan hidup ketika ini.

Malah ada di antara mereka bukan sahaja tidak mempunyai bekalan makanan namun terpaksa berteduh di tempat yang serba kekurangan.

Begitulah juga dengan kisah yang dik0ngsikan oleh seorang pengguna Facebook menerusi Tukang Apa Hari Ini yang berk0ngsi kisah hidupnya.

Berk0ngsi kisahnya NomelAiman BabyRina tidak menyangkan keputusannya untuk mengibarkan bendera putih bagi memohon bantuan tandas mendapat perhatian ramai.

Der!ta saya tiada toilet lebih hampir 2 tahun

“Selamat malam semuanya, saja nak k0ngsi cerita. Dugaan saya hadapi sebenarnya dah lebih hampir 2 tahun”

“Derita saya tiada toilet bila sak!t perut Allah je yang tahu, nasib Petronas dengan rumah tak jauh.”

“Jadi itulah tempat saya pergi kalau sak!t perut tengah malam kadang subuh sak!t perut menahan sampai ke pagi.”

Setahun hilang kerja akibat PKP dan masih lagi cuti kerana PKP

“Selama nie saya hanya rahsia dan bertahankan hati pendam terus pendam. Konon nak baiki sendiri bila suami dapat kerja tetap.”

“Setelah setahun kehilangan keje akibat pkp 2020 terdahulu dan sekarang masih lagi cuti kerana pkp. Jadi segala-galanya musnah rancangan untuk usaha baiki sendiri.”

Saya kuatkan diri sebab ada anak yang masih kecil

“Mental saya tak kuat baru-baru nie, tekanan tak siapa tahu em0si dengan tak stabil macam-macamlah dalam otak saya semua.

“Saya kuatkan diri sebab ada anak yang masih kecil. Ntahlah mungkin Allah gerakkan hati saya.”

Saya nekad angkat bendera putih

“Bila saya nampak bendera putih diangkat, saya nekad untuk angkat atas permasalahan saya ini.”

“Ada jugak pertikaikan bukan tanggungjawab kami sebab ni tuan rumah kena tanggung tapi tuan rumah kami dah uzur kami tak sampai hati memaksa.”

Tuan rumah setuju tolak sewa bulanan kami

“Hanya bincang dan dia setuju untuk tolak sewa bulanan kami, dia pun hakikatnya harapkan duit sewa untuk kegunaan dia.”

“Jadi kami tak sampai hati nak desak dia baiki toilet ni sebab tahu tak kan berlaku dia warga emas memang tenaga semua dah tak ada.”

“Suami yang hantar duit sewa rumah ke rumah dia sekarang, jadi tahu lah macam mana tenaga dan keadaan orang.”

Allah hadirkan pertolongan demi pertolongan kepada kami

“Lepas saya angkat bendera putih niat dgn Allah untuk selesaikan segalanya masalah yang saya hadap bertahun nie.”

“Alhamdulillah Allah hadirkan pertolongan demi pertolongan buat kami suami isteri. Allah hadirkan hamba-hamba Allah bantu kami dari segi sumbangan ikhlas.”

“Gambar sebelum saya amik keputusan angkat bendera putih. 2 tahun lalui keadaan nie, hanya digunakan untuk mandi buang air kecil dan basuh baju.”

Alhamdulillah saya dapat beli barang untuk tandas kami

“Alhamdulillah saya dapat beli barang2 macam gelung batu blok ringan simen dan lain2 lagi yang berkaitan untuk toilet. Syukur tidak terhingga kepada Allah segalanya.”

“Alhamdulillah upah orang tukang pun saya dapat harga langsam. Setelah dari 3 orang yang kami cari orang tukang.”

“Akhirnya saya milih keputusan amik abah saya sendiri dan sahabat dia yang tukang harga pun mereka lebih kurang je dengan kami.”

Suami terus pergi balai mintak kebenaran untuk menukang

“Orang lain yang saya tanya sorang je upah mintak dah rm1500. Abes kalau 2 orang dah berapa kan, jadi abah saya ni langsam dengan kawan dia dapat lah rm1000 harga upah.”

“Sebelum semua bermula, suami saya pun terus pergi balai mintak kebenaran untuk tukang.”

Semua dipermudahkan dan kami patuh SOP

“Alhamdulillah semua dipermudahkan dan memang kami patuh SOP, yang bertukang pun 2 orang campur saya dan suami je dalam rumah dan anak saya 2 orang masih lagi kecik.”

“Memang saya terlalu bersyukurlah sangat-sangat berkat usaha saya dan nekad tak fikir malu.”

Ada jugak yang kata tak penting toilet nak mintak tolong

“Waktu itu sebab memang sangat perlukan pertolongan, akhirnya disini ketika angkat bendera putih Allah tentukan jalan penyelesaian masalah kami hadapi.”

“Ada jugak yang kata tak penting toilet nak mintak tolong tapi pada saya ini lah keperluan saya yang sangat penting hakikatnya.”

“Buat semua yang baca cerita saya, saya doakan semoga Allah murahkan rezeki semua dunia dan akhirat dan semoga dalam lindungan Allah selalu in Shaa Allah Aamiin.”

Mintak jasa baik semua sahabat doakan saya

“Saya mintak jasa baik semua sahabat geng2 dalam groups T.A.H.I doakan saya ya moga rezeki saya cukup untuk semuanya urusan yang nak dibaiki.”

“Doakan jua buat semua hamba Allah yang bantu kami tak kira dimana jua.”

“Moga mereka semua digantikan dengan rezeki melimpah ruah dunia dan akhirat serta mendapat rahmat dari Allah Yang Esa.”

Saya tidak dapat balas jasa mereka

“Saya tak dapat balas jasa mereka tapi hanya dengan cara nie saya mampu balas dengan mohon doakan mereka.”

“Mungkin dalam doa ramai-ramai Allah angkat semua doa. Untuk kesemuanya Aamiin ya Rabbal Alamin terima kasih banyak-banyak semuanya.”

Menjengah ke ruangan komen, rata-rata warganet turut bersimpati dengan kisahnya dan mendoakan agar keluarga ini dimurahkan rezeki.

Sumber: Yoy Network Via Mytv Viral

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2 korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini