‘Dua Tahun Saya Mnganggur’ – Kisah Amir Ukays Nak Jadi Artis Tapi G4gaI, Skali Satu Hari Saari Amri Telefon

” Dingin sungguh malam ini.. Dan sukar mata kulelapkan.. Lalu kucuba coretkan.. Secebis lembaran buatmu…”

Sesiapa yang terbaca b4it-b4it lirik ini pastinya akan terus teringat lagu Kekasihku di Menara sambil bbir menyanyikan lagu tersebut yang sangat popular pada era 90-an dahulu.

Lagu ini merupakan antara pulahan lagu hits kumpulan Ukay’s yang sangat diminati terutama bagi remaja di alam persekolahan pada zaman ketika itu.

Selain dari itu, kebanyakan lagu hits mereka sering menjadi pilihan golongan muda dan baharu untuk dinyanyikan di majlis-majlis keraian, pertandingan,pusat karaoke dan sebagainya, walaupun rata-rata tidak mengenali penyanyi asal lagu tersebut.

Lagu-lagu hitsnya saban hari berkumandang di cor0ng radio, sehinggakan vokalisnya, Amir mengakui walaupun puluhan tahun tidak muncul dengan naskah terbaharu, namun penerimaan peminat melalui undangan pentas yang diterimanya kini cukup member4ngsngkan.

Menurut Amir, mereka suka dia mendendngkan lagu-lagu lama Ukays kerana menggamit nostalgia mereka.

Bersama Mingguan Malaysia, Amir atau nama sebenarnya Mohd. Amir Muhammad Yusof, 51, berkongsi cerita tentang zaman kegemilangan serta jatvh bangunnya bersama kumpulan Ukays.

Kumpulan itu pernah menggegarkan industri muzik tempatan apabila album mereka mencatat jualan sehingga 350,000 unit melalui album Blsa Berblsa yang diterbitkan pada 1994.

” Sebelum bersama Ukays, saya terlebih dahulu menyertai band rock, Analisa. Malngnya ketika itu kami langsung tidak boleh pergi jauh gara-gara lapan lagu kami dig4m oleh RTM.

2 tahun menganggvr, sekali terbaca Saari Amri cari artis rakaman

” Kecwa kerana apa yang diimplkan tidak menjadi kenyataan, saya undvr diri dari Analisa dan menganggvr selama dua tahun.

” Waktu itu saya suffer sangat. Cita-cita nak jadi artls ggal.

” Suatu hari saya terbaca di surat khabar, Saari Amri ingin cari artis rakaman. Saya pun terus ke pejabat BMG untuk audition.

” Waktu itu dia suruh saya nyanyi lagu Ekamatra, Sentvhan Kecndang. Akhirnya, beberapa hari lepas itu dia telefon dan beritahu saya berjaya.

” Ketika itu ramai juga pelik, kenapa dulu saya yang asalnya rock kapak tiba-tiba tukar main pop rock pula.

” Masa itu saya tak ambil peduli kata orang pun. Konsep apa saya bntai je, janji saya boleh buat come back dan boleh jadi artis semula,” katanya.

Album pertama, Mencari pada 1993 kurang mendapat sambutan, Jualan pun sekitar 10,000 unit sahaja. Sekali lagi saya frvst. Jadi, saya berehat setahun.”

” Orang tua pula blsing, sampaikan mereka kata sudahlah itu. Berhentilah menyanyi.

” Tapi dah itu minat kita jadi mana boleh berhenti. Saari datang dengan idea dan percaturan baharunya.

Str3ss lagu semua bernada tinggi

” Bila lihat lagu-lagu untuk album baharu, saya pula yang str3ss sebab semua bernada tinggi, contohnya seperti lagu Seksa dan Di sana Menanti Di Sini Menunggu.

” Tanpa disangka, album kedua Ukays ‘meletvp’, jualan mencecah sehingga 350,000 unit.

” Waktu itu pergi sahaja ke mana-mana, shopping mall ke, pasar malam ke, dalam bas mini ke, mesti lagu Ukays yang diputar berulang kali. Itu tak campur di radio lagi,” katanya panjang lebar.

Gambar: Amir bersama Saari Amri

Ketika di mercu kegemilangan, tiga orang anggota Ukays iaitu, Well, Din dan Ali bertindak keluar kerana tidak berpuas hati dengan isv pembahagian r0yaliti.

Amir bagaimanapaun masih setia dengan Saari sehinggalah kumpulan ini mendapat angg0ta baharu dan nama kumpulan ini dituk4r kepada UK’S.

Album Taj4m Menlkam pada 1995 kembali mel0njakkan nama kumpulan UK’S sehingga berjaya dijual 280,000 unit di Malaysia dan 700,000 unit di Indonesia.

Legasi UK’S diteruskan dengan album-album baharunya selepas itu seperti Pnas Berpanjangan (1996), Cuma Aku Yang Hidup (1997) dan Pijar Kesamaran (2000).

Namun jualan album ini semakin lama agak mer0sot, mungkin kerana lagu-lagu yang dimuatkan kurang menep4ti citarasa pendengar.

” Kami akhirnya bawa haluan maslng-maslng. Saya meneruskan karier sebagai penyanyi s0lo, kerana ketika bersama UK’S pun saya sudah ada album solo, Kencana yang memuatkan lagu popular ciptaan To’ki, Zikir Kasih pada 1998.

” Pada tahun 2000 bermulalah ujian bagi saya apabila terlibat dalam kmI4ngan kereta di Lebuhraya Utara Selatan ketika mengh4la ke Johor.

” Waktu itu keced3raan saya agak serius. Rah4ng saya p4tah dan diik4t dengan daw4i. Sebulan saya tidak boleh bercakap, nak makan dan minum pun kena guna straw.“

” Tiga bulan berehat. Penampilan sulung saya selepas kmIngan adalah di Anugerah Industri Muzik (AIM) tahun 2000. Saya cuba buat come back dengan album solo terbaharu, namun tiada sambutan.

” Akhirnya saya ambil keputusan bergerak sendiri dengan membawa lagu-lagu hits UK’S satu ketika dahulu. Nampaknya pelan itulah yang berjaya sehingga ke hari ini,” katanya sambil tertawa.

Perjalanan seni Amir ketika ini dilihat lebih terjamin apabila bern4ung di bawah Rofaz Entertainment. Mingguan Malaysia sempat bertemu dengan pemilik syarikat ini iaitu, Datuk Mudzafar Kamarudin yang kebetulan ada bersama ketika itu.

Amir penyanyi luar biasa

Beliau mengakui Amir masih punya aura dan karisma, malah nama penyanyi itu masih relevan dan dikenali peminat.

” Dia penyanyi luar biasa. Mungkin satu dalam seribu. Sebagai pengarah urusan syarikat, saya sudah ada perancangan untuk membawa Amir lebih jauh ke hadapan.

” Amir bukan sahaja bertindak sebagai artis yang bern4ung di syarikat ini, malah dia rakan kongsi saya. Jadi sebagai pelabur banyak yang kami rancangkan mutakhir ini.

” Dalam waktu terdekat ini Amir akan menguruskan sebuah bistro yang terletak di tepi pantai di Port Dickson.

” Bistro ini berkonsepkan citarasa makanan laut seperti yang terdapat di Terengganu contohnya ikan celup tepung, sotong celup tepung dan sebagainya.

” Insya-Allah mungkin bila pandemlk C0vld-19 ini reda kami akan buat launching.

” Selain menjamu selera, pengunjung juga dihiburkan dengan artis-artis yang akan kami bawakan pada setiap hari. Kiranya konsep dua dalam satu iaitu makan sambil berhibur,” katanya mengakhiri perbualan.

Selain Amir, beberapa artis bernama besar juga bern4ung di bawah Rofaz Entertainment, antaranya Datuk Jamal Abdillah, Datuk Khatijah Ibrahim, A.R Badul, Kazar, Riz Amin dan Ameng, Spring.

Kredit kepada penulis:ROSHIHAN ANNUAR YUB

Sumber:utusan Via M.J

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2 korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini