Ditingg4lkan Suami Bersama Hut4ng RM1 Juta, Nasib Wanita Ini Dapat Perhatian Dr. Zulkifli

Sudah j4tuh dit1mpa tangga! inilah peribahasa sesuai untuk menggambarkan nasib seorang wanita apabila dia ditingg4lkan oleh suaminya yang berstatus warga asing. Lebih teruk lagi, suaminya itu lar1 dengan men2nggal beban hut4ng hampir RM1 Juta kepada wanita tersebut.

Sudah semestinya di musim pndemik ini, rata-rata rakyat mengalami kesukaran untuk meneruskan kelngsungan hidup dan mencari wang demi menanggung keluarga atau diri sendiri oleh sebab pekerjaan yang sangat terhad buat masa kini.

Kisah sedih itu dikongsikan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri, melalui hantarnnya di laman Facebook miliknya yang mana beliau menerima pesanan emel daripada wanita berkenaan yang dikenali sebagai Faizah (Bukan nama sebenar).

Saya membaca emel Puan Faizah (bukan nama sebenar) dengan penuh teliti. Beliau asalnya hidup bahagia bersama suami dan anak-anak. Kemudian keadaan mula berubah apabila suaminya merupakan warganegara luar melar1kan diri dengan meningg4lkan hut4ng hampir RM1 juta.

Katanya lagi, wanita berkenaan bagaimanapun menguruskan anak-anaknya seorang diri dengan khudr4t yang ada. Namun, keadaan pndemik yang melanda merenc4tkan sumber pendapatan wanita berkenaan.

Anak-anaknya yang telah bekerja juga hil4ng pekerjaan. Seorang lagi masih menuntut di universiti

Wanita berkenaan juga terpaksa menggunakan khidmat al0ng oleh sebab kesemp1tan hidup, namun konsisten melun4skan hut4ng tersebut sehingga selesai.

Bertind4k dengan perkara itu, Dr Zulkifli bersama beberapa agensi bawahnya telah hadir ke kedi5man wanita itu semalam bagi memberikan bantuan.

Dalam kunjungan itu, Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) melalui Baitulmal menyalurkan bantuan Skim Bantuan Menyelesaikan Hut4ng, Skim Bantuan Kec3masan Skim Bantuan Am Pelajaran Institut Pengajian Tinggi (IPT) Dalam Negeri dan Skim Bantuan Perniagaan dan Bimbingan Keusahawanan.

Datuk Dr. Zulkifli hadir dengan beberapa agensi ke kediaman wanita berkenaan bagi menghulurkan bantuan.
MAIWP juga berbesar hati melun4skan sewa beli bulanan rumah yang didudukinya untuk beberapa bulan serta Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (YaPEIM) turut menyumbangkan wang tunai dan mendaftarkan beliau sebagai penerima modal perniagaan wanita Arrahnu Biznita.

YaPeim juga turut menyalurkan barang asas dapur serta bantuan pengajian kepada anak wanita tersebut.

Selain itu, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) melalui Tabung Musa’adah juga menyampaikan sumbangan wang tunai untuk perbelanjaan bagi keluarga itu.

Dr. Zulkifli melalui hantaran yang sama turut mendoakan agar Puan Faizah mampu mengharungi mus1m pndemik ini dengan tabah di samping anak-anaknya.

Kredit: Datuk Dr. Zulkifli, Harian Metro

Sumber ohmedia

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2 korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini