“Dia Tak Boleh Balik, Kep̷ala A̷ir Terl̷alu Ku̷at” – Semp̷at Hubung̷i Ister̷i Sebelum Kej̷ad̷ian

Beberapa hari lepas, kita dikej0tkan dengan bncana kepala air yang berlaku di Gunung Jerai.

Trgedi itu telah menjadi satu detik Iuka untuk semua rakyat Kedah di mana ia menyebabkan limpahan air yang besar sehingga menghakis isi bukit sekaligus mewujudkan banjir kilat di kawasan penduduk sekitar bukit tersebut.

Kejadian yang terjadi di Titi Hayun itu telah merag0t nywa beberapa penduduk setempat dan masih ada mngsa yag belum dapat dikesan.

Terbaharu, pasukan penyelamat telah menemukan sekujur tubuh kaku iaitu Allahyrham Mohammad Faizal Mohd Zohir selepas beliau diIaporkan hilang akibat bncana itu.

Jasadnya telah ditemui oleh unit pengesan anjing pasukan penyelamat kira-kira 5 kilometer dari lokasi asal akibat dibawa arus air yang deras.

Tidak Sempat Melarikan Diri

Terdahulu, menerusi muat naik di laman Facebook, isteri kepada Allahyrham memberitahu suaminya itu berada di kawasan tersebut untuk melakukan pekerjaan membina pondok berhampiran dusun.

Namun dia sempat membuat panggilan terakhir dengan suaminya itu dan suaminya juga berpesan dia tidak dapat pulang akibat kejadian kepala air itu sangat kuat.

“Ya Allah ya tuhanku, lindungilah suamiku dimana pon dia berada aku dan anak2 masih memerlukan dia ya Allah, moh0n semua doakan suami saya MOHAMAD FAIZAL BIN MOHD ZOHIR,

“Masih belum ada khabar berita lagi, dia kerja buat pondok di dusun dekat titi hayun, last contact pukul 4petang semalam dia tak boleh balik sebab kepala air kuat sangat, mintak toIong share yg mana ada jumpa dia boleh hubungi saya,”

Allahyrham telah men!nggalkan seorang isteri dan dua orang anak kecil.

Menerusi Iaporan Astr0 Awani, Timbalan Ketua Pengarah (Operasi) Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM), Datuk Abdul Wahab Mat Yassin, mengesahkan myat mngsa ditemui selepas hilang susulan kejadian berkenaan yang berlaku sekitar 4 petang pada Rabu.

“Terbaru (yang sudah) dapat dikesan (pihak bomba) ialah mngsa hilang (yang) keempat (iaitu) Faizal Zohir, berumur 28 tahun, Melayu, (yang) ditemui 3.10 petang, pada hari ini. Lokasi ditemui (adalah di) KEDA Sungai Udang,

“Mngsa yang baru ini ditemui Unit K9, mngsa ditemui di kawasan yang dalam keadaan berlumpur, selain batu licin, proses menyelamat mngsa yang cdera sebelum itu dilakukan di bawah timbunan kayu yang memerlukan pasukan penyelamat memot0ng guna chainsaw selain dalam keadaan gelap, dan perlukan pencahayaan, tetapi akhirnya mereka dapat juga selamatkan mngsa tersebut.

Tambahnya, proses pengesanan dan pencarian dua lagi mngsa yang masih hilang akan dilaksanakan dengan memperluas kawasan pencarian iaitu dengan tambahan dua lagi unit anjing pengesan (K9) selain menggerakkan unit dron bagi memantau pencarian dari udara.

Turut dinyatakan bahawa proses mencari dan menyelamat (SAR) oleh pihak JBPM diperkuatkan dengan kekuatan 71 pegawai dan anggota yang dibahagikan kepada dua sektor pencarian.

Salam takziah buat ahli keluarga, moga tabah hadapi ujian. Alfatihah.

Sumber Asal: Yoy Network, Facebook

Kredit: Mytv Viral

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2 korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini