‘Dia Ada Minta B̷antuan Bayar Sewa Rumah’

Dramatis terkenal era 1990-an, Harun Hashim yang ditidurkan sejak beberapa hari lalu di sebuah pusat perubatan di Subang, Selangor aklbat ser4ngan drah tnggi kini telah sedarkan diri..

Perkara tersebut dikongsikan pelakon pelakon Azhan Rani yang turut memaklumkan isteri pelakon itu turut ditempatkan di hspital sama selepas menjalani pembed4han 0tak.

” Allahuakbar, baharu saja dapat berita abang Harun Hashim kini sedang bertarvng dengan ser4ngan drah tnggi dan telah berada di hspital selama tiga hari.

” Difahamkan mengikut sumber, dia telah ditidurkan dan baru saja sedar,” tulisnya dalam Instagram, malam tadi.

Betty dedah Harun minta bntuan bayar sewa rumah

Bagaikan jatvh ditlmpa tangga, pelakon veteran, Harun Hashim dan isterinya, Sakinah Ganjali menempvh kegetiran apabila berdepan ujian pnyaklt dan kesvIitan hidup ketika era pndemlk C0VlD-I9.

Menerusi hantaran dalam Instagram (IG), pelakon yang juga rakan seperjuangannya, Betty Banafe memaklumkan mendapat perkhabaran mengenai Harun dan isteri dimasukkan di sebuah hspital di Subang, sejak beberapa hari lalu.

Harun sudah sedarkan diri

” Saya mendapat tahu Harun diser4ng pnyaklt drah tnggi, tiga hari lalu. Malah, keadaannya agak tervk apabila terpksa ditidurkan.

” Bagaimanapun, berita terkini Harun sudah sedarkan diri. Bagaimanapun keadaan lebih membimbangkan apabila isterinya pula diser4ng pnyaklt.

” Difahamkan, isterinya menghi.dap pnyaklt knser 0tak dan perlu pembdahan segera,” katanya kepada BHOnline.

Betty atau nama sebenarnya, Betty Ibtisam Abu Bkar Banafe berkata, kali terakhir berjumpa Harun pada 25 Julai lalu.

” Saya terbabit dalam program infak artis bersama badan bukan kerjaan mengagihkan bntuan kepada golongan yang memerlukan.

” Harun antara penerima bntuan yang disalurkan. Ketika bertemu, saya lihat keadaan Harun sudah tidak sihat, malah m4tanya semakin kabvr.

” Beliau menghadapi GIauk.oma iaitu pnyaklt ur4t s4raf mata yang boleh menyebabkan medan penglihatan pesaklt semakin semplt.

” Jika dibiarkan berlarutan boleh menyebabkan bvta. Saya lihat matanya sudah bertukar warna. Perkara ini diakui Harun, cuma tidak berkemampuan mahu ke kIinik untuk pemerlksaan lanjut,” katanya.

Katanya, pelakon yang sin0nim dengan watak hero drama televisyen itu membntu isterinya berniaga di Batu Caves Centerpoint sejak pandemlk menul4r, tahun lalu.

” Setahu saya, Harun berniaga pecal sejak kerja penggambaran tidak boleh dilakukan. Dia juga membuka cawangan kedua di Sentul dan berniaga dalam talian.

” Harun minat berniaga dan isterinya pula pandai memasak. Jadi, mereka berniaga makanan barat dan tempatan seperti pecal. Dahulu, isterinya pernah buka kedai makan di Shah Alam.

” Namun, terpksa berhenti berniaga berikutan menjaga Harun yang pernah diuji skit msteri pada 1993,” katanya.

Tambah Betty, perniagaan diusahakan terkesan kerana terbiasa menguruskan perniagaan secara fizikal berbanding dalam talian.

” Harun ada menghantar mesej di aplikasi WhatsApp minta bntuan membayar sewa rumah pada 15 Ogos lalu.

” Namun, saya terlambat membalasnya kerana kesibukan kerja. Akhirnya, saya dapat tahu Harun dan isterinya dimasukkan ke hspital,” katanya.

Sementara itu, usaha BH Online menghubungi Harun ggal apabila panggilan dan mesej tidak dijawab.

Terdahulu, Exco Agama dan Muafakat Persatuan Seniman Malaysia (Seniman), Salman al-Farisi berkongsi hantaran mengenai pelakon yang telah memulakan kerjaya sejak tahun 1970-an itu sedang skit.

Harun, 65, dan isterinya, Sakinah dimasukkan ke pusat perubatan berkenaan sejak empat hari lalu berikutan ser4ngan pnyaklt berbeza yang dihidapi mereka.

Salman memaklumkan, ser4ngan drah tnggi aktor terbabit agak kr0nik namun sudah menunjukkan tanda p0sltif, manakala Sakinah pula menjalani pembdahan sekitar jam 10 pagi, semalam.

Azhan dan Seniman turut meminta orang ramai mendoakan kesihatan pasangan suami isteri yang mempunyai enam cahaya mata itu.

Selain Azhan, aktres yang juga penerbit drama, Melissa Saila turut berkongsi situasi terkini tentang Harun.

Menurut penerbitt drama Kampung Semarah Padi itu, suaminya Megat Fauzi Md. Isa ada berhubung dengan Harun malam tadi.

Sumber:bharian dan k0smo

Via dedah.co

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2 korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini