Demi KembaIikan NostaIgia Bersama Arw4h Bapa, Ustaz RX-Z Ride Bawa Mak

Cinta dan peng0rbanan orang tua terhadap anak tersangatlah besar sehingga tidak terbalas mahupun digantikan dengan apa cara sekalipun.

Namun tindakan yang kecil sebenarnya mampu menggembirakan mereka.

“Dapat tengok mak tersenyum..cukup manis. Orang tua di hujung usia kita cuba gembirakan hati mereka.

“Tengok dia senyum, makan apa yang dia nak, dapat rasakan dulu apa yang dia tidak dapat cukup bermakna,” kongsi Muhamad Rafie Muhamad Rejab yang kini berusia 36 tahun.

Kedua orang tuanya banyak berk0rban dan mengetepikan keperluan dan kehendak diri demi lima orang anak yang bersekolah di asrama.

Rafie yang juga seorang ustaz tµlar baru-baru ini apabila membawa cinta hatinya menunggang Yamaha RX-Z selepas menyertai konvoi perhimpunan motor itu di Terengganu.

Rafie meneruskan solo ride menuju ke Bukit Pinang, Jitra, Kedah menemui ‘syurganya’ sebelum pulang ke Seremban, Negeri Sembilan. Perjalanan lebih daripada 1000km itu bagi menggembirakan ibunya.

Itu bukanlah kali pertama dia menunggang bersama Siti Hajar Musa, 63. Jelasnya setiap kali berpeluang pulang ke Kedah menggunakan motor dia akan membawa ibunya jalan-jalan sekitar Kedah.

“Dulu ayah selalu bawa mak naik motor. Sejak ayah tiada hampir 13 tahun saya pula sering bawa mak menµnggang motor,” cerita bapa kepada tiga orang cahaya mata itu.

Tambahan ketika remaja, Rafie jarang meluangkan masa dan membawa ibunya menaiki motor kerana bersekolah di Maahad Tarbiyah Islamiah, Derang, Kedah dan kemudian terbang ke Yaman melanjutkan pengajian Ijazah Syariah.

Rafie akan memanaskan enjin r0da duanya setiap kali berpeluang pulang ke kampung.

“Tengoklah motor yang lepas dan OK untuk saya balik Kedah. Kalau cuti sekolah panjang saya gunakan kereta bawa family sekali,” katanya.

Kesempatan yang ada digunakan untuk ‘dating’ bersama selain mengembalikan semula nostalgia ibunya bersama arw4h bapa. Tetapi, Rafie tidak pernah menµnggang jauh bersama ibunya.

“Yelah kitapun tahu orang tua bukan lar4t kalau bawa ride jauh, saya pernah bawa mak sampai ke Perlis dan tidur di sana semalam selepas pusing sekitar Kedah. Selalunya saya akan tanya dia nak pergi mana dan makan apa, saya akan bawa.

“Cuma, bila kita bawa laju tµnggang GT-R tu dia tepuklah cakap adik bawa slow sikit,” tambahnya dia hanya memecut sekitar 120-140kmj jika bersama ibunya.

MINAT MOT0R SEJAK SEKOLAH RENDAH.

Selain RX-Z, Rafie memiliki sembilan buah koleksi motor antaranya Kawasaki GTR 1400, SYM 185 dan Yamaha X-MAX.

Cuma, dia sering menggunakan Yamaha RX-Z agar dapat lebih dekat lagi dengan anak muda sebagai sebahagian daripada pendekatan dakwahnya.

“Pendekatan dakwah dalam bidang pemot0ran, ini cara saya mendekati belia mot0r. Sayapun ada kemahiran repair mot0r. Ini salah satu cara saya untuk ajak mereka ke masjid dan melakukan kebaikan lain.

“Nak ikutkan masa habis belajar dulu nak jadi pomen tidak terlintaspun jadi ustaz. Tetapi ayah saya tidak setuju jadi saya sambung belajar jadi imam dan ustaz,” kongsinya yang meminati mot0r sejak sekolah rendah lagi.

Ketika disoal apakah perancangannya, Rafie memiliki impian untuk menunggang mot0r ke Mekah.

“Malaysia saya dah habis pusing, moga doa saya untuk ke Mekah dengan mot0r dimakbulkan,” katanya.

Sumber Berita Automotif

Pihak Detik Ini Viral tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosiaI ini. Ianya adalah pandangan peribadi pemilik akaun, segala risiko akibat komen yang disiarkan adalah tanggungjawab pemilik akaun itu sendiri.

Sudah Baca Jangan Lupa Like & Share Yaa.. Terimakasih..

Jom! sertai kami di page terbaru kami, Sila Klik Disini –> Detik Ini Viral Press

Jom join group Ceramah Apa Hari Ini (CAHI), Sama2 Kita Mencari Serta Berkongsi Ilmu… insyaAllah bermanfaat disana.. TQ
Ingin Sertai –> Klik Di Sini