Ded4h Punc4 Angg0ta Merok0k Dalam Premis, P0Iis Serah Tlndakan Pada Pihak KKM.

Ipoh: Pihak poIis menyerahkan s.iasatan berhubung beberapa angg.otanya yang mer0kok di sebuah premis makanan dipercayai di Pasir Puteh, di sini, yang tuIar di media sosi4l baru-baru ini kepada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) untuk tlndakan lanjut.

Ketua PoIis Daerah Ipoh, Asisten Komisioner A Asmadi Abdul Aziz berkata, pihaknya mengesahkan individu yang terpapar dalam gambar berkenaan adalah angg0tanya dari Unit Rondaan Bermotosikal (URB), Bahagian Pencgahan Jnayah dan Keselamatan Komuniti Ibu Pejabat PoIis Daerah (IPD) Ipoh.

Katanya, satu lap0ran poIis dibuat di BaIai PoIis Pasir Puteh bagi merujuk perkara itu kepada KKM untuk s.iasatan dan tindakan susulan.

“Pada masa sama, tindakan s.iasatan tatatertib juga dibuat terhadap semua anggota terbabit bagi mengenal pasti sama ada (memang benar) terdapat sebarang peIanggaran tatatertib atau kod etika PoIis Diraja Malaysia (PDRM).

“Saya ingin mene.gaskan kami sentiasa menjalankan amanah dengan adil, telus dan profesional yang mana semua anggota poIis turut tertakluk kepada pematuhan undang-undang yang dikuatkuasakan di negara ini,” katanya dalam kenyataan di sini, hari ini.

A Asmadi berkata, bagaimanapun kesemua anggota yang terpapar dalam gambar tular itu tidak berada dalam penugasan atau ‘off-duty’ iaitu selepas penugasan mereka selesai.

Terdahulu, gambar memperlihatkan empat anggota poIis dalam keadaan memakai uniform tular di media sosi4l apabila sebahagian dari mereka didapati mer0kok sewaktu kesemua mereka duduk semeja di sebuah premis makanan.

Gambar terbabit dimu.at naik pengguna media sosial dikenali sebagai ‘Araa Qisha’, seterusnya mendapat perhatian masyarakat umum apabila turut dikongsikan laman Facebook Public Health Malaysia.

Untuk rek0d, pada awal 2019, kerajaan menetapkan individu yang ingin merkok di kedai makan dan restoran terbuka perlu berada lebih daripada tiga meter daripada bangunan premis terbabit.

Dengan penguatkuasaan peraturan itu, per0kok yang dit.ahan di kawasan itu yang turut dikategorikan sebagai kawasan Iarangan mer0kok akan dide.nda RM10,000 atau boleh dipnjara tidak melebihi dua tahun.

Sumber: hm / dbongkar

kalau sudi Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu puasa korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini

Mohon Subscribe Channel Nasihat Ustaz, Semoga Ada Amalan Kita Untuk Hari Ini, Jom Buat Saham Untuk Akhirat