Dah Berpuluh Tahun Makan Hasil, Sekali Pekebun Kata Mereka Dh Ins4f Dan Minta Jgn Tebang Dulu

Sejak beberapa hari ini heb0h di mdia sosi4I berhubung 0perasi Jabatan Perhutanan Negeri Pahang (JPNP) yang bertindak memvsnahkan kebun durlan Musang King di Raub, Pahang.

Serentak dengan itu juga, 18 individu ditah4n kerana memasuki kwasan Hutan Simpan Kekal (HSK) Batu TaIam, Raub tanpa kebnaran pada Ahad lalu direm4n dua hari bagi membantu slasatan

Sebelum itu kesemua mereka turut terbabit dalam meIakukan prov0-kasi terhadap pasukan penguat kuasa yang menjalankan operasi tersebut.

Sementara semalam, bekas Perdana Mnteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mendedahkan bahawa isv pener0kaan tanah secara hram di Pahang bermula sejak tahun 1970-an lagi.

Kata Najib, perkara itu berlaku apabila kerajaan melaksanakan Rancangan Buku Hijau untuk mengg4lakkan pertanian tanah terbiar terutama bagi penghuni Kampung Baru yang ditubuhkan.

” Durian mula ditanam di sana pada tahun 1990-an. Banyak tanah bertukar menjadi kebun durian.

” Susulan kejayaan penanaman durian, ada pekebun yang mula cer0boh tanah bukan milik mereka pada tahun 2000 an” kata Najib.

Memetik kenyataan Najib itu, ini bermaksud pencerob0han tanah bagi tujuan penanaman durian secara hram di Pahang bermula sekitar 20 tahun yang lalu.

Pekebun insaf, rayv tangguh operasi untuk berbincang

Terbaru, pekebun durian mvsang king di Hutan Simpan Kekal (HSK) Batu Talam, Raub merayu pihak berkuasa menangguhkan operasi menebang pokok yang ditanam secara hram itu.

Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung Baharu (JKKKB) Tras, Lim Teck Hoe berkata, penangguhan itu bertujuan memberi peluang kepada pekebun berbincang dengan ker4jaan Pahang dan Jabatan Perhutanan Negeri Pahang (JPNP).

” Saya bertanggungjawab membantu menyampaikan hasrat penduduk Kampung Baru Tras termasuk pekebun durian.

” Mereka mahu berbincang dan mencari penyelesaian secara ‘menang-menang’ dengan ker4jaan dan JPNP.

” Pekebun yang terlibat telah ins4f dengan perbuatan mereka.

” Mereka juga merayv ker4jaan dapat mempertimbangkan menangguhkan operasi pengvatkuasaan ini sehingga kedua-dua pihak dapat mencapai kata sepakat yang dibenarkan mengikut lun4s-lun4s undng-undng,” katanya ketika dihubungi pada Selasa.

Pada Ahad, JPNP menah4n 18 pekebun hram durian musang king dalam operasi pengvatkuasaan di Hutan Simpan Kekal (HSK) Batu Talam di Raub.

Jabatan itu dalam kenyataannya memaklumkan, sepanjang operasi itu dijalankan, mereka berdepan dengan prov0-kasi pekebun hram termasuk membuat halangan kepada kenderaan untuk keluar dan masuk ke kawasan berkenaan.

Difahamkan lebih 200 pokok durian telah dimvsnahkan dalam ope.rasi pengvatkuasaan itu.

Pada Isnin, Mhkmh Majistret Raub membenarkan 18 pekebun durlan musang king terbabit direm4n dan pada Selasa mereka dibebaskan dengan jamlnan p0Iis.

Mengulas mengenai inslden itu, Teck Hoe meminta agar semua pekebun bertenang dan tidak melakukan sebarang tndakan yang meIngg4r undng-undng dan Akt4 Perhutanan Negara 1984.

Jelasnya, ini kerana operasi pengbatkuasaan JPNP mengikut perundngan sedia ada.

Sementara itu, Penasihat Save Musang King (Samka), Chow Yu Hui berkata, semua pekebun durian sedia berbincang dengan pihak kerjaan untuk menyelesaikan isv ini.

” Pekebun akan memberi kerj4sama bagi memastikan satu keputusan menang-menang dapat dicapai,” katanya.

Sementara itu berdasarkan semakan, pendapatan pekebun durian musang king dianggarkan sekitar RM100 ribu semusim bagi setiap satu ekar tanah.

Jika diambil kiraan 2 Ekar bersamaan dengan 0,8094 Hektar, justeru tidak hairanlah sekiranya pekebun meraih jutaan ringgit kerana laporan menyebut durian di Raub di tanam di keluasan lebih 100 hektar.

Jadi anda boleh ambil kalkulator dan kirakan sendiri berapa anggaran pendapatan kasar pekebun durian musang king.

MB kata 0perasi tidak lnggar undng-undng

Dalam pada itu, 0perasi pengvatkuasaan di Hutan Simpan Kekal Batu Talam, Raub tidak meInggar perintah Mhkmah Rayvan seperti yang didkwa.

Menurut Mnteri Besar Pahang, Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail (gambar kecil atas) sebaliknya, kerja-kerja pengvatkuasaan tersebut dilakukan di luar kawasan kebun yang dimiliki Royal Pahang Durian Resources PKPP Sdn Bhd.

” Ope.rasi dan kawasan pengvatkuasaan yang dilakukan ini telah mendapat pandangan pervndngan daripada Pejabat Penasihat Undng-Undng (LA) negeri yang sebelum itu telah merujuk kembali perkara terbabit ke Mhkmh Rayvan.

” Ini adalah 0perasi pengvatkuasaan biasa tetapi mendapat tntangan serta prov0-kasi dengan kata-kata k3sat dikeluarkan ke arah pegwai-pegwai dan kakitangan pengvat kuasa.

” Jadi, saya berharap ia tidak dijadikan isv perk4uman kerana sebelum ini kerja-kerja pengvatkuasaan turut dilakukan di Sungai Ichat (pekebun lndia) dan Lembah Bertam (pekebun Ciina) di Cameron Highlands; serta di Kechau, Lipis (pelombong emas MeIayu),” katanya dalam satu kenyataan pada Isnin.

Beliau berkata, tndakan bersepadu membabitkan Jabatan Perhutanan Negeri Pahang (JPNP) dan Unit Pengvatkuasa Negeri Pahang (UPNP) mendapat kerjasama P0Iis Diraja Malaysia (PDRM).

Katanya, tempoh kerja-kerja pengvatkuasaan bermula pada Sabtu dan dijangka sehingga 2 Ogos depan membabitkan kebun-kebun hram termasuk durian musang king dalam Hutan Simpan Kekal Batu Talam yang berkeluasan 101.17 hektar.

Tambah Wan Rosdy, tndakan akan diambil termasuk menah4n mana-mana individu atau pekebun yang memasuki kawasan hutan simpan berkenaan tanpa kebenaran, malah apa juga bar4ngan dan kenderaan akan dislta.

Sumber:sinarharian

Via asiakini