Allahuakbar, Walaupun Cu̷aca P̷anas T̷api Ada Segumpal Awan MeIindungi Jen̷azah, Si̷apakh Beliau.

Allah Berikan Peluang Untuk Melihat KebesaranNYA Bagi Balasan Kepada Hamba-Hamba Yang Beramal Soleh.

Bismillah, Pemergian tokoh pendakwah tanah air Tuan Guru Dato’ Ismail Kamus mendapat liputan meluas media arus perdana dan dikongsi wargamya di media sosial. Apatah lagi pemergiannya begitu baik sekali, meninggal pada hari Jumaat, penghulu segala hari dan di bulan ramadan, sebaik-baik bulan.

Sementara itu, seorang individu bernama Ustaz Halim Din menceritakan pengalaman luar biasa semasa menghadiri pengebumian almarhum Dato’ Ustaz Ismail Kamus. Berikut perkongsian beliau.

Belum Terlambat rasanya untuk menceritakan sedikit pengalaman semasa hadir ke penggkebumian Murabbi Ummah, Almarhum Dato’ Ustaz Ismail Kamus pagi tadi. Selama ini saya hanya membaca dan mendengar cerita tentang arwah Tuan Guru Nik Aziz dan Tuan Guru Haron Din. Tapi harini, bersaksi mata kepala sendiri.

Suasana redup dari awal pagi sehinggalah solat jenzaah yang hanya dibenarkan ahli keluarga untuk solatkan jenazah Almarhum Ustaz Ismail Kamus. Semasa di tanah perkuburan pula, matahari mula memancarkan teriknya..sehinggalah van jenazah tiba.. kelihatan satu ketulan awan yang menutupi panas matahari mengiringi jenazah Almarhum…

Awan tersebut terus melindungi cahaya matahari sehinggalah jenazah diturunkan ke liang lahad dan kedengaran tukang gali kubur meminta untuk dihulurkan papan untuk menutupi liang lahad, kemudian barulah awan tersebut beredar membiarkan terik matahari memancar ke bumi.

Alhamdulillah, Allah berikan peluang untuk melihat kebesaranNYA bagi balasan kepada hamba2 yang sentiasa patuh dan mulut yg sentiasa menitipkan nama kebesaranNYA, berjuang diatas jalanNYA, dan berdakwah menyebarkan agama yang suci..

Subhanallah.. tak henti2 mulut ini bertasbih memuji kebesaran sang pencipta.. Hampir juga menitis air mata mengenang bagaimana pula jika waktu kita tiba kelak.. Allaaaahuuakhbar!!

Berikut 10 mutiara kata Tuan Guru Ustaz Ismail Kamus untuk pedoman semua. Dikumpulkan oleh : Zaim Zin.

1) ” Jangan jadi macam burung unta. Burung bukan, unta pun bukan. Sama macam manusia, nak kata Islam pun bukan, bukan Islam pun bukan. Waktu nikah Islam, mati pun ikut Islam. Tapi, masa hidup tak nak ikut Islam”

2) ” Bila kita tidur, jantung kita jalan. Bila kita berlari, jantung kita jalan. Bila kita berhenti, jantung kita jalan. Bila jantung kita berhenti, kita jalan”

3) ” Azan bermula dengan Allahuakhbar untuk menyatakan pada kita bahawa yang sebenarnya Allah Maha Besar. Diikuti dengan pengakuan tuhan yang wajib disembah ialah Allah dan akui nabi Muhammad sebagai nabi Allah. Lepas tu baru laungan ajak solat”

4) ” Ketika azan subuh kedengaran, berapa ramai yang hatinya tersentak untuk solat berjemaah? Berapa ramai yang melihat jemputan bilal tu sebagai jemputan akhirat?”

5) ” Solat adalah kerehatan. Pasal ketika solat sepatutnya kita lupakan keresahaan, kerisauan dan kepenatan dunia ni”

6) ” Barangsiapa menanam padi, lalang akan tumbuh. Barangsiapa menanam lalang, padi tak akan tumbuh. Kalau cari akhirat, dunia akan dapat tetapi kalau cari dunia, akhirat tak akan dapat”

7) ” Ibadat jangan tunggu masa lapang. Kita yang melapangkan masa untuk ibadat”

8) ” Sebenarnya duit yg kita derma itulah bahagian kita punya. Yang simpan dlm poket tu belum tentu lagi. Boleh jadi pomen punya, boleh jadi klinik punya, yg semestinya waris punya. Kita punya yg mana? Yg kita sedekah itulah yg kita punya”

9) ” Naik sampan kecil pun laut berombak, naik kapal besar pun tetap laut itu berombak. Adakah kita mengelak ombak Tuan-tuan? Tidak, kita tetap belayar lautan berombak itu. Begitulah juga dalam perkahwinan, ada masalah jangan lari, lalui ombak yang tetap berombak itu”

10) ” Beruk atas pokok, kalau angin ribut kencang lagi kuat dia peluk pokok tu. Tapi kalau angin sepoi-sepoi, boleh tertidur dan silap-silap jatuh beruk dari atas pokok. Dalam perkahwinan, jangan keras-keras, cakap kena lemah lembut. Para suami, ingat falsafah beruk ni”

11) ” Amalkan setiap hari, solat berserta solat sunat. Baca AlQuran (pagi Yasin, malam pula AlMulk, AsSajadah, dan AlWaqiah). Zikir Allah (100 kali), tahlil (300 kali), selawat (100-1000 kali), istighfar (100 kali) dan sedekah”

Akhir Kata
Semoga Pengakhiran kita juga baik, dan semoga kita akan tergolong dalam golongan yang soleh, Aamiin

Sumber: Satu Persinggahan

Sudah Baca Jangan Lupa Like & Share Yaa.. Terimakasih..

Jom join group Ceramah Apa Hari Ini (CAHI) , Sama2 Kita Mencari Serta Berkongsi Ilmu… insyaAllah bermanfaat disana.. TQ
Ingin Sertai –> Klik Di Sini