”Cikgu ToIong Ganti Doak̷an, Seb̷ab Saya Tiada lbu Untuk Doakan Saya” – Cikgu lni K̷ongsi Kis̷ah Pelajarnya Dapat 10 A SPM Buat Ramai Seb̷ak

Seorang guru ibarat ibu bapa kedua apabila berada di sekolah. Guru memegang amanah yang besar untuk mendidik pelajar dan menjadikan mereka insan yang berguna kepada agama, bangsa dan negara di masa hadapan.

Pastinya semua guru ingin melihat semua pelajar mereka berjaya dalam kehidupan. Satu kisah yang dikongsi oleh seorang guru di laman sosial Facebook tentang salah seorang pelajarnya wajar dijadikan inspirasi kepada semua.

Hantaran yang ditulis oleh Norzul Farizah itu telah tuIar dan dikongsi lebih dari 600 pengguna laman berkenaan. Norzul ‘berkata’ dalam post itu :

Kisah Ini DituIis Sebagai Sumber Inspirasi, Sudah Berapa Banyak Airmata Tumpah Kerananya.

Dia anak yang hebat sering disebut-sebut oleh guru kerana dia seorang bijak dan tingkah lakunya yang sopan. Orangnya sangat merendah diri mungkin jiwa anak kampung masih tebal dalam dirinya.

2018 saya menjadi guru kelasnya – 5 Jasa. 22 orang anak-anak dari pelbagai latarbeIakang diamanahkan untuk saya uruskan.

Dia bagi saya seorang yg introvert. Pemalu dan menyendiri. Sering lewat ke kelas saya selepas rehat kerana menunaikan solat dhuha dahulu. bak kata pengetua- dia seorang yang redha, ikhlas dan menerima.

20 Ramadhan 1439- sewaktu pengumuman namanya disebut, saya ke pejabat. Ada ibu saudaranya sedang mengisi borang untuk membawanya puIang. saya bertanya kenapa?

Ibunya MeninggaI Selepas Sahur Pagi Tadi Allahuakbar, Saya Mencarinya Mengikut Dia Dari Belakang Sebagai Tanda Sokongan.

Airmatanya tµmpah apabila ibu saudaranya mengatakan “abang Chik, ibu dah tiada”. Tangannya dikepal. dia memejamkan mata. Saya juga tidak tahan melihatnya. itulah harapannya. Itulah ibunya.

Saya dan guru-guru menguruskan rakan-rakan sekelas untuk menziarah ke rumahnya. Apabila smpai adiknya yang kecil berusia 5 tahun mengejar jenazah ibunya yang diusung untuk diuruskan di rumah jiran.

Rumahnya keciI sudah beberapa kali di tenggelami banjir.

Dia menjadi ketua membaca surah Yasin di hadapan jenazah ibunya. dia tidak menangis. yang menangis rakan-rakannya. kuatnya dia menahan perasaan hiba. Waktu inilah adiknya yg kecil 5 tahun tadi, menangis-nangis di luar rumah.

Memanggil-manggil nama ibunya. Kami yg berada di dalam rumah pec4h empangan airmata masing2. Ketika pulang, saya memikirkan dia lima beradik makan apa berbuka? makan apa sahur? menangis lagi ke adiknya?

Selepas ibunya pergi, saya lihat prestasinya tidak konsisten. Ketika temu mesra pelajar 2018 tiada lagi peneman dia.

Dia Duduk Di BeIakang Sahaja Tanpa Bapanya. Ayahnya Tiada Kenderaan Hanya Ada Basikal.

Untungnya dia kerana rakan sekelas banyak membantu terutama dari segi material. Saya tahu ada yg selalu membelanjainya makan ketika di kantin dan sewaktu sekali sekala outing di bandar. Saya bangga dengan anak-anak 5 jasa saya ini.

Hari terakhir sebelum SPM, kami adakan kelas BM. Saya berpesan kepada 102 calon mintalah ibu dan bapa doakan anak semua. Doa yg paling berkat drpd kedua-dua ibu bapa.

Selepas kelas, anak-anak ini datang bermaafan dengan saya, cgu Azira dan cgu Halimatu. Selepas Afiq Dzulmukhry membuat drama airmata memohon maaf. minta dihalalkan ilmu.

Datang Dia Berkata “Cikgu, Tolong Doakan Saya Sebagai Ganti Ibu Saya. Saya Tiada Ibu Untuk Doakan Saya Ni.”

Saya pandang dia. Sayunya hati melihat anak ini. Aduhai anakanda. InsyaAllah cikgu doakan awak dapat 10A+.

Pada pagi berkumpuI untuk peperiksaan SPM kertas yg pertama iaitu bahasa Melayu kertas satu. Saya lihat dia menangis. Sungguh-sungguh menangis. Saya juga seb4k melihat dia. Kami gurunya memberi kata semangat agar dia boleh menjawab dengan baik.

Pada hari ini, dia anakanda 5 jasaku telah membuktikan anak kampung serba kekurangan boleh berjaya dengan cemerlang. Doa kami para murabbi sentiasa untukmu.

Smoga perjalanan kehidupan merubah nasib keluarga dipermudahkan. ketika diumumkan namanya di atas pentas, dia meminta untuk ayahnya naik ke atas namun ayahnya tiada di sisi mungkin berada di luar dewan.

Kami Menitiskan Airmata Melihat Manaf, Sukarnya Dia Berhadapan Dengan Cabaran Dan Dugaan. Manaf, cikgu minta maaf. 9A+ 1A. A solid itu Bahasa Melayu. Maafkan cikgu.

Cikgu sayang semua anakanda 5 jasa dan 5 budi 2018 dan semua 102 calon spm shahpekan 2018. Tahniah semua. kenang cikgu dalam doa kalian

Sumber Norzul Farizah

Pihak Detik Ini Viral tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosiaI ini. Ianya adalah pandangan peribadi pemilik akaun, segala risiko akibat komen yang disiarkan adalah tanggungjawab pemilik akaun itu sendiri.

Sudah Baca Jangan Lupa Like & Share Yaa.. Terimakasih..

Jom! sertai kami di page terbaru kami, Sila Klik Disini –> Detik Ini Viral Press

Jom join group Ceramah Apa Hari Ini (CAHI), Sama2 Kita Mencari Serta Berkongsi Ilmu… insyaAllah bermanfaat disana.. TQ
Ingin Sertai –> Klik Di Sini