Capriice dakwa penduduk G4za tak suka ambiil gambar org mlskin, sekali apa yg DrSheiikah Muzaffar cakap mem4ng lain

Nama, penyanyi rap, Caprice semakin menjadi bvalan hngat dalam kalangan netlzen apabila dia mendkwa pendakwah bebas, Ustaz Ebit Lew telah menyek4tnya di media soslal.Di samping itu, Caprice atau nama sebenarnya, Ariz Ramli, menerusi platform Instagram Stories mempersoalkan tingkah laku Ustaz Ebit Lew ketika menyempurnakan mlsi kemanusiaan di Gaza, Pal3stin baru-baru ini.

Benda boleh bincang

Terbaru, Caprice telah melakukan sesi live bersama seorang pemuda yang dikenali sebagai Redha Zaini. Pemuda tersebut dipercayai menetap di Cairo dan pernah membantu Ustaz Ebit dan pasukannya ketika mereka menetap di Mesir sebelum menyempurnakan mlsi di G4za.

Menerusi siaran live tersebut, Caprice menceritakan mengenai

13 hantaran Instagram Stories yang ditulis olehnya berhubung Ustaz Ebit Lew dan pasukannya. Ujar Caprice, dia telah menghantar mesej panjang lebar secara peribadi kepada Ustaz Ebit berhubung isv pendakwah tersebut menggunakan foto kanak-kanak m4lang di bumi Pal3stin sebagai bahan kandungan media soslal adalah sesuatu yang tidak wajar. Namun begitu, Caprice mendkwa Ustaz Ebit telah menyek4tnya di Instagram.

Cuma, sejak ustaz viral, ada beberapa pihak yang tak senang tengok gambar ustaz yang hanya highlight orang dan budak-budak miskin. Caprice bagi contoh budak yang ambil gambar ni. Bila orang Pal3stin tanya Caprice kenapa seorang ustaz yang terkenal di Malaysia boleh buat macam ni. Caprice tak tahu nak jawab macam mana.

Sementara itu, Caprice sekali mengingatkan orang ramai bahawa penduduk di G4za tidak suka sekiranya gambar mereka diambil ketika menghulurkan bntuan. Hal ini turut diakui oleh seorang netlzen yang berkahwin dengan orang Saudi.

“Saya berkahwin dengan orang Saudi. Orang Arab memang tak suka kalau kita post muka diorang. Lagi-lagi kalau nak untuk menderma. Kalau anda mahu mend3rma, d3rma jer. Tak perlu tunjuk.”- tulis salah seorang netlzen menerusi DM (Direct Message)

Caprice menjawab, sememangnya ini bud4ya orang sana yang tidak senang bila pend3rma ambil gambar orang mlskin.

“Bila kita tunjuk satu gambar sahaja, terus kena temb4k kaw-kaw sedangkan benda ini budaya orang Arab diorang memang tak senang bila ambil gambar orang mlskin”

Jelas Caprice, dia mahu masuk ke Gaza untuk menunjukkan bahawa negara kita bersama dengan rkyat dan pejuang di sana. Tambahnya, peperangan di Al-Aqsa pada bulan puasa tempoh hari merupakan pembkar semangat buat dirinya untuk ke sana.

Dalam pada itu, Dr Sheikh Muszaphar ada berkongsi peng4laman beliau sepanjang misi bntuan di Gaza

Video – G4za Palestine

Many people wanted to enter Pal3stine for many reasons .

I have been to Gaza twice for a month during the war for humanitarian aid back then .

I worked at Syifa H0spital

I stayed with the Pal3stinians

Always listening to them …
their plight and their sorrows .

I truly understood them .

Many do not want us to come there ..

All they wanted are aids – Medicine , H0spital Equipment and Food mainly .

Which can be contributed through NGOs .

Loads of trucks and buses are always outside the border awaiting the green light to enter Pal3stine .

It’s a s4cred place

Only with Allah’s Will one is allowed to enter .

Do it for the sake of Allah

Not for name and fame

Do it with Sincerity

Need not make a Shout

Do them quietly

InsyaAllah everything will go smoothly …

Best we could do is to make Donations thru NGOs and Doas in our daily prayers .

Just Sharing

PS – Video from our Palestinian friend Ashaq yesterday

VIDEO

Dalam pada itu ada satu pertanyaan dari netizan apa kah benar orang Pal3stin tidak suka ambil gamabr orang miskin, namun jawapan diberikan oleh Dr Sheikh Muszaphar sangat bertentangan dengan dkwaan yang di buat oleh Caprice

Tunggu Rabu ini – Caprice
KUALA LUMPUR: Terus trending dalam media sosi4l sejak beberapa hari lalu, penyanyi, Caprice yang berjanji membuat pended4han mengenai realiti di sebalik k0ntr0versi di G4za, Rabu ini, berharap hubungannya dengan Ustaz Ebit Lew pulih.

Mengaku mengambil pil tidur sejak tiga minggu lalu, Caprice mendakwa tidak menyangka Ebit Lew yang dianggapnya sahabat terus senyap dan tidak memberi kerjasama selepas apa yang berlaku di Gaza.

“Caprice tidak sangka seorang sahabat tiba-tiba senyap dan tidak boleh beri kerjasama selepas apa yang berlaku di G4za… Benda kecil sahaja.

“Tetapi, saya fikir saya tahu (pvncanya) sekarang… Saya sangat sedih. Saya harap hubungan kita kembali seperti dahulu tanpa campur tangan p0litik dan orang lain.

“Apabila difikirkan, jika kami bersama-sama demi Ummah… Bayangkan, kalau kita masuk G4za sama-sama.

“Beliau dengan aktiviti kebajikannya dan saya pula merapatkan saf dengan artis, ‘inflvencer’, guru, anak-anak muda dan orang G4za,” luahnya melalui Instagram (IG) Story.

Caprice mendakwa, mengikvt perancangan asal, dia memasuki G4za bersama Ebit Lew.

“Sebelum kita sampai Kaherah, kita sudah rancang untuk masuk G4za bersama-sama.

“Tetapi adalah benda yang kita tidak sangka berlaku tetapi saya tidak boleh cerita sekarang,” katanya yang mengaku p4tah hati dengan inslden itu.

Caprice mendkwa, perubahan perlakuannya berpvnca daripada rasa k3cewa apabila usaha jlhadnya untuk Pal3stin dic4bar dan dipertlkaikan.

“Kita jadi orang lain, kita jadi b4ran apabila orang ‘cucuk’ jih4d saya di G4za,” katanya.

Melalui satu lagi entri di IG Story, Caprice menaflkan dia dngki terhadap Ebit Lew.

“Tiada siapa di sini dngki dan cembvru dengan pasukan Ustaz Ebit Lew. Ini hanya apa yang berlaku di Misi G4za yang membuatkan saya dan pasukan lain yang mahu memasuki Gza selepas ini lebih susah.

“Tolonglah faham… Tiada siapa pertlkai perkara baik yang dilakukan. Cuma ada dua atau tiga perkara berlaku yang kec0h di G4za dan kita kena hadam,” katanya.

Sebelum ini, Caprice mencetuskan k0ntr0versi apabila mendedahkan tegurannya kepada Ebit Lew susulan rungvtan diterima daripada penduduk G4za mengenai cara pendkwah itu menghulurkan bntuan termasuk perkongsian yang dibuat melalui media s0sial.

Ebit Lew juga dikatakan menyek4t akaun Instagram milik Caprice difahamkan berpnca daripada k0ntr0versi itu.

Pada 24 Jun lalu, Caprice berangkat ke Pal3stin untuk menyertai misi bntuan kemanusiaan kepada penduduk G4za.

Namun, sehingga hari ini, Caprice masih belum memasuki G4za. Malah, melalui pengakuan IG Story, penyanyi itu mendkwa mungkin niat untuk memasuki wilayah itu menjadi sukar.

Nak sijil ka nak sumbng?
Terdahulu keadaan di sesi live Caprice ternyata menjadi hngat apabila Redha Zaini memberitahu bahawa penyanyi rap tersebut tidak boleh dibawa berbincang. Jelas Redha, hal yang berlaku boleh dibincang secara baik dan tidak perlu diceritakan kepada umum. Bagi menjernihkan keadaan pada masa itu, Redha dipercayai menlnggalkan sesi live tersebut dan membuat satu lagi sesi live yang baru bersama team Ustaz Ebit Lew iaitu saudara Arieff.

Isu dia kecil ja pasal gambar dan dia kaitkan dengan p0litik jijlk pula. Aku tak idola siapa pun. Aku just nak luah cerita. Dia dah koyak tu. Caprice dah tak selamat tu. Dia petik nama orang-orang dekat Malaysia. Dia bvrukkan nama Ustaz Ebit Lew juga. Itu sebab ustaz tak nak berurusan dengan mereka. Kau cakap Arab pun tak boleh. You datang nak sijil ka nak sumbang? Dia call tanya semua dapat sijil atau tak. Lepas tu dia tanya amaun semua masa mlsi tersebut. Lepas daripada itu dia mengeluarkan kata kes4t. Benda jadi isu bila dia cakap fvck u dekat team Ustaz Ebit Lew.

Kau nak gadvh pasal gambar. Dia kurang ajar. Dia nak mention dia bukan cap ayam. Perlu ka nak bruk nama macam tu. Benda boleh bincang. Penyakit tu team dia pun kata caprice koyak.

Siapa yang temb4k dulu. Dia ment4l k0yak. Dia nak balik Malaysia, ada orang tak bagi dia balik Malaysia.I minta maaf.

Menerusi live Redha, dia menceritakan serba sedikit mengenai kisah yang berlaku semasa dirinya berjumpa dengan Caprice. Sebagai seorang muslim, Redha terkejvt apabila Caprice didkwa mengeluarkan kata kes4t semasa mereka sedang berbincang dan berada di dalam masjid. Ujar Redha, Caprice perlu faham mengenai isv yang berlaku dengan sebaiknya dan tidak perlu membvrukkan nama mana-mana pihak. Mengenai dakwaan Caprice tidak boleh balik ke Malaysia, Arieff tidak menjelaskan hal tersebut secara terperinci dan tidak memetik nama mana-mana individu. Terbaru, selepas sesi live tersebut, Instagram Redha dipercayai terus kena suspend.

Sumber: Caprice & Redha

Kredit: Samsonthesohor & Trendingsangat

Sumber:F-uh.com