Tr̷ak Bomb̷a Pert̷ama Bu̷atan P4lestin Hasil Sumb̷angan Malaysia Sedia J̷alani Ujian Percub̷aan

Terbaharu, aktivis kemanusiaan Malaysia yang menetap di Gaza, Nadir Al-Nuri, telah berkongsi satu perkembangan baik yang berlaku di negara tersebut.

Sebuah trak bomba hasil buatan Palestin yang disumbangkan melalui MyAqsa Defenders telah dipertontonkan kepada orang ramai. Menurut Nadir, trak tersebut merupakan hasil biaya yang disalurkan daripada rakyat Malaysia.

Trak tersebut dibangunkan oleh pakar, jurutera serta juruteknik Palestin di Semenanjung Gaza dan berjaya disiapkan dalam masa kurang daripada tiga bulan. Menurut MyAqsa Defenders, trak ini mampu membawa air sebanyak lebih daripada 5,700 liter pada satu-satu masa.

“Memang seram sejuk apabila melihat video trak ini beraksi MashaAllah. Tak sangka kita boleh sampai ke tahap ini dalam khidmat kita kepada bumi yang telah dikepung ini.

“Alhamdulillah hari ini sejarah sekali lagi tercipta, kerana memang sejarah ditulis oleh tangan-tangan kita sendiri melalui perancangan yang teratur dan berkesan,” ujar Nadir.

Beliau turut mengesahkan bahawa empat buah lagi akan disumbangkan oleh Cinta Gaza Malaysia selepas trak pertama ini melepasi fasa percubaan untuk selama beberapa bulan.

Sumber:SinarNasional

Sudah Baca Jangan Lupa Like & Share Yaa.. Terimakasih..

Jom join group Ceramah Apa Hari Ini (CAHI) , Sama2 Kita Mencari Serta Berkongsi Ilmu… insyaAllah bermanfaat disana.. TQ
Ingin Sertai –> Klik Di Sini