Betul ke Rent4s negeri Untuk Yang Buj4ng? Ini Penjelasan Hishammuddin

Kerajaan perlu mempertimbangkan pelbagai perkara termasuk ris1ko yang tinggi sebelum membenarkan individu berusia lebih 18 tahun dan lengkap divksin untuk merent4s negeri atau daerah bagi bertemu ibu bapa.

Menteri Kanan Keselamatan, Datuk Seri Hishammuddin Hussein berkata apabila pihaknya melihat kepada ris1ko untuk membenarkan mereka yang bujang merentas negeri atau daerah, jumlahnya begitu besar.

Justeru, pihaknya mengambil pendekatan awal untuk membenarkan ibu bapa yang tinggal berasingan dengan anak di bawah 18 tahun, sekali gus memantau pelaksanaannya.

“InsyaAllah, kalau ini dapat dijayakan dan jumlah yang kita tengok daripada keputusan ini tidak menyebabkan jumlah kes COVID-19 meningkat, tidak ada sebab kita tidak dapat untuk masa-masa akan datang memperluaskannya kepada mereka yang buj4ng.

“Jumlah mereka (individu buj4ng) kalau kita buka kepada mereka, jumlahnya begitu besar dan ris1ko yang terpaksa kita pikvl terlalu tinggi.

“Itu mungkin akan menimbulkan mas4lah yang lain kalau tidak ada disipl1n, tidak patuh SOP, kita tidak mampu mem4ntau dan juga kuat ku4sa apa yang telah diumumkan,” katanya pada sidang media secara dalam talian hari ini.

Jelasnya, keputusan membenarkan ibu bapa yang telah lama terp1sah dengan anak-anak di bawah usia 18 tahun ini bersandarkan kepada kesejahteraan kesihatan ment4l individu.

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin pada Ahad turut berkata bermula Selasa ini (10 Ogos) mana-mana pasangan suami isteri jarak jauh yang telah mendapat vksin dos lengkap dibenarkan merent4s daerah atau negeri untuk bertemu pasangan masing-masing.

Selain pasangan suami isteri, ibu bapa yang telah mendapat vksin dos lengkap juga dibenarkan berbuat demikian untuk berjumpa anak mereka yang berus1a di bawah 18 tahun.

Kredit MH

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2 korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini