Berjaya Cari M̷ayat Mngsa Lem̷as Tanpa Pakai Alat B̷antuan, Keberan̷ian Luar Biasa Awie Jadi Buah Mulut

Bagi orang luar mungkin menganggap lelaki ini hanyalah seorang 0KU biasa yang tidak ada apa-apa kelebihan.

Namun tidak bagi penduduk setempat, nama Mohamad Najmi Daud sememangnya dikenali sebagai pemuda yang dianugerahkan kebolehan yang tiada pada orang lain.

Meskipun hanyalah orang biasa, Mohamad Najmi kini menjadi popular di daerah Besut selepas kejayaannya menemukan mngsa lmas di dasar sungai berhampiran jeti kompleks Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) Kuala Besut, di sini, 9 Oktober lalu.

Sikap berrni dan keprihatinan lelaki kur4ng up4ya (0KU) yang dikenali dengan panggilan Awie, 31, kini mendapat perhatian ramai.

Namanya menjadi sebutan netlzen selepas berjaya mengesan m4yat, Azman Che Mat, 45, kira-kira 10 minit selepas beliau menyel4m, walaupun keadaan arus sungai l4ju dan air kervh ketika itu.

” Setakat ini sudah dua m4yat mngsa lmas telah saya temukan termasuk kejadlan Jumaat lepas.

” Manakala kali pertama kira-kira dua tahun lalu membabitkan m4yat seorang kanak-kanak,” katanya yang bekerja mengambil upah mengangkat barang kepada Bernama di sini.

Atas usaha dan keberanlannya itu, Ketua Balai P0lis Daerah Besut telah memberi surat penghargaan dan sumbangan kepada wira penduduk pekan nelayan itu pada 11 Oktober selain turut menerima lesen motosikal percuma yang dihadiahkan oleh pengusaha sekolah memandu daerah Besut.

Mampu menyel4m beberapa minit tanpa pakai alat bantuan

Sememangnya anak jati Kampung Timor, Kuala Besut itu lama dikenali penduduk setempat kerana memiliki kebolehan luar biasa menyel4m dalam tempoh beberapa minit tanpa memakai alat bantuan pernafasan atau k4ca mata sel4m.

Mohamad Najmi yang meng4lami kec4catan di mata sebelrh kanan sejak lahir berkata, orang ramai termasuk pelancong sering meminta bantuannya mencari barangan berharga mereka yang tengg3lam di dasar sungai sedalam kira-kira tiga meter berhampiran terminal pelancong ke Pulau Perhentian.

” Antara barang berharga yang sering terjatvh seperti barang kemas, telefon bimbit, sp4nar dan kunci kereta serta batu permata,” katanya kepada Bernama ketika ditemui, di sini.

Mohamad Najmi yang masih bujang itu berkata, antara cab4ran yang terpksa dihadapinya ketika menyel4m seperti keadaan air sungai kervh, lambakan smpah di dasar sungai, arus sungai l4ju dan rislko diseng4t spesles air berblsa.

Rakan Mohamad Najmi, Mohd Zulhibri Ibrahim, 37, berkata, penduduk menggelar Mohamad Najmi sebagai ‘budak ajalb’ kerana kemampuannya mengesan barang di dasar sungai meskipun sebelum itu telah dicari oleh ramai penyel4m lain.

” Dia seperti ada kelebihan luar biasa kerana benda sekecil kacang pun dia mampu menemuinya walaupun berada di cel4h-cel4h sisa kayu-kayan yang berada di dalam sungai,” katanya.

masing2 korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini

Sumber:limauais Via dedah.co