Berita Gembira Bagi Yang Dh Ambil 2 D0s Vaksln. PM Beritahu Manfaat Yg Ditunggu-Tunggu Ramai

Terkini, ker4jaan akan mengumumkan kel0nggaran pergerakan kepada individu yang melengkpkan dua d0s vakslnasi C0VlD-19, esok atau lusa ini, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Perdana Menteri berkata, ketika ini ker4jaan dalam peringkat akhir untuk memutuskan perlncian kel0nggaran berkenaan.

” Esok atau lusa saya akan buat pengumuman yang ditunggu-tunggu ramai, membabitkan mereka yang sudah dapat dua dos vksln.

” Contoh kel0nggaran dan kemudahan yang akan diberi, termasuk membabitkan rent4s negeri atau daerah, nak jumpa ibu bapa, suami isteri terplsah atau anak, itu kita akan pvtuskan.

” Selain itu sektor sosi4l seperti ‘dine in’ (makan di kedai makan) nak duduk makan bersama keluarga.

” Maka jika diumumkan kel0nggaran nanti restoran akan dibenarkan dibuka dan akan dipvtuskan sehari dua ini,” katanya.

Muhyiddin berkata demlkian selepas menlnjau Pusat Pemberian Vksln (PPV) Mobil Felda Lenga Batu 27, di sini, hari ini.

Beliau yang meluangkan masa kira-kira setengah jam di situ turut menyampaikan sumbangan makanan b4sah kepada wakil masyarakat Felda Moakil yang menjalani Perintah Kwalan Pergerakan Diperket4tkan (PKPD) pada 14 hingga 27 Julai lalu, di lokasi sama.

Terdahulu, Perdna Mnteri ke Kampung Batu 23 Lenga, di sini, kira-kira jam 3 petang bagi penyampaian sumbangan bakul prihatin ke rumah penduduk yang terkesan aklbat C0VlD-19.

Hadir sama, Puan Sri Noorainee Abdul Rahman serta Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Bukit Kep0ng Datuk Dr Sahruddin Jamal.

Pada 15 Julai lalu, ker4jaan dilap0rkan sedang mempertlmbangkan untuk memberi kelonggaran pergerakan kepada individu yang melengkapkan dua d0s vkslnasi C0VlD-19.

Muhyiddin dilap0rkan berkata, langkah itu bagi membolehkan kehidupan rkyat kembali seperti biasa secara berperingkat ketika ker4jaan menguruskan pandemlk itu.

Sementara itu, Muhyiddin yang juga Ahli P4rlimen Pagoh dan Adun Gamblr berkata, mengingatkan rkyat kel0nggaran diberikan kepada mereka yang lengk4p dua d0s vksln bukan pasp0rt mengabaikan prosedur standard operasi (S0P) ditetapkan.

” Saya cuma nak ingatkan kita masih belum sampai nilai ambang atau imuniti kel0mpok.

” Walaupun ada keterbukaan dan kel0nggaran akan diberi, nasihat atau peringatan sentiasa berwaspada perlu diberi kerana warga kita masih belum divaksln 100 peratus,” katanya.

Sumber:hemtr0

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2 korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini