lnilah Wanit̷a Yng Ber̷ani Menent̷ang L̷arangan Mem̷akai Hij̷ab Di lndia, Jom Kenali Beliau

Muskaan Khan tidak pernah menyangka bahawa awal Febuari yang lalu, hari di mana dia pergi ke kolej seperti biasa, dia bakal diangkat sebagai sebuah simbol yang mel4wan penlndasan. Wanita muda berusia 19 tahun ini dianggap sebagai wajah wanita muda India Muslim yang menentang penlndasan dalam memakai hijab.

Dalam satu video yang tular baru-baru ini, Muskaan dilihat memasuki kampus seperti biasa, namun disambut dengan laungan ejekan dan hlnaan daripada sekumpulan lelaki yang berpakaian selendang kunyit – warna yang dikaitkan dengan nasionalis Hindu – yang mula melaungkan “Jai Shri Ram” atau “kemenangan kepada Tuhan Ram”.

Ketika sekumpulan lelaki itu mula mengejeknya, Khan yang berpakaian serba hitan dengan tudung terletak kemas di kepalanya dan berpelitup muka tidak mengendahkan lelaki-lelaki tersebut. Malah beliau tetap berdiri teguh dengan pendiriannya sambil menjerit ‘Allahu Akbar’ sebagai balasan kepada ejekan yang beliau terima.

Dalam satu temuramah bersama BBC dari rumahnya di Bandar Mandya, negeri Karnataka, Khan memberitahu bahawa apa yang beliau lakukan adalah untuk mempertahankan haknya sebagai seorang wanita Muslim dan mempertahankan haknya sebagai seorang rakyat yang bebas untuk menuntut ilmu.

Khan, anak kepada ahli perniagaan tempatan, mendakwa bahawa situasinya sedikit berbeza kerana mesej kebenclan disebarkan oleh ‘orang luar’ dan bukan pelajar atau rakan sekelas. Para lelaki itu dikatakan menghalang Khan dan memintanya untuk menanggalkan tudung jika mahu memasuki kawasan kampus.

Tetapi Khan berkata dia tekad untuk mel4wan apa sahaja bentuk penlndasan. Dia kemudiannya meletakkan motosikalnya dan meneruskan perjalanan ke kelas. Masa itu, lebih 30-40 orang lelaki datang menghampirinya sambil menjerit-jerit, “Sekali lagi, mereka menyuruh saya menanggalkan tudung jika saya mahu masuk ke dalam,” katanya. “Ya, saya memang melaungkan Allahu Akbar. Apabila saya takut, saya memanggil Allah dan ia memberi saya kekuatan.”

Sebelum ini, Khan dan berjuta wanita Islam di India bebas memakai tudung untuk ke sekolah atau kampus setiap hari. Namun baru-baru ini, ia telah bertukar menjadi isu kontr0versi apabila terdapat lar4ngan memakai tudung ketika berada di dalam kelas. Lar4ngan ini menerima bant4han yang meluas dari para pelajar terutamanya mereka yang beragama Islam.

Masalah ini bertambah tebal apabila beberapa sekolah dan institusi pendidikan di India mula melaksanakan lar4ngan yang sama. Ia bertambah parah apabila sebuah institusi pendidikan yang sepatutnya bebas dari sebarang penlndasan telah bertindak menyokong kumpulan nasionalis Hindu dalam mel4ncarkan pr0tes bagi menyokong lar4ngan tersebut.

Ketika pr0tes bertukar menjadi g4nas di beberapa tempat, kerajaan Karnataka bertindak menutup sekolah dan kolej – malah perkara itu telah sampai ke mahkamah tinggi negeri itu. Tiga hakim perlembagaan ditetapkan untuk mendengar kes itu Khamis lalu.

Bercakap mengenai sokongan yang beliau terima di media sosial, Khan merasakan bahawa ia adalah satu anugerah untuknya terus kekal kuat menent4ng penlndasan yang tidak masuk akal, “Begitu banyak kasih sayang yang mereka berikan kepada saya dan ia memberi saya begitu banyak kekuatan. Saya sangat berterima kasih kepada mereka,” katanya.

sumber: thevocket

Sudah Baca Jangan Lupa Like & Share Yaa.. Terimakasih..

Jom join group Ceramah Apa Hari Ini (CAHI) , Sama2 Kita Mencari Serta Berkongsi Ilmu… insyaAllah bermanfaat disana.. TQ
Ingin Sertai –> Klik Di Sini