Bantvan Pelan Pemvlihan: Penerima BPR Akan Terima Bayaran Secara Berperingkat,Ini Tarikh Duit Akan Dimasukan Kedalam Akaun Penerima

KOMITED untuk meneruskan agenda prihatin rakyat, Perdna Mnteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin pada Isnin mengumumkan Pakej Perlindungan Rkyat dan Pemulihan Ekonomi (Pemulih), bagi merlngankan beb4n rkyat yang terkesan akibat pandemlk C0vld-19.

Menurut perdna mnteri, kerjaan akan menyalurkan bantvan tunai langsung kepada rkyat merangkumi Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) dan Bantuan Khas C0vld-19 (BKC) dengan pervntukan RM10 bilion secara berperingkat, mulai esok (29 Jun).

“Kerajaan bersetuju untuk memberi bayaran tambahan bagi BPR sehingga RM500 pada bulan Julai dan bayarannya akan dibuat secara berperingkat mulai esok, 29 Jun.

“Manakala BPR fasa ketiga dengan kadar bantvan antara RM100 hingga RM1,400 akan dibayar pada bulan September nanti.

“Bulan September juga akan melibatkan bayaran ke atas k3s-k3s lulus rayvan BPR. Secara keseluruhannya, nilai BPR sehingga hujung tahun adalah RM4.9 bilion,” katanya.

Sumber: Mstar

Berita baik! PM umum morat0rium secara automatik untuk semua

KERAJAAN bersetuju memberikan morat0rium secara automatik selama enam bulan di bawah Pakej Pemulihan Rkyat dan Pemvlihan Ekonomi (Pemulih).

Perkara ini diumumkan oleh Perdna Mnteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam perutusan khas pada Isnin petang.

“Sukacita saya umumkan, dengan kerjsama pihak bank, morat0rium enam bulan akan diberikan kepada semua peminjam individu, sama ada dari golongan B40, M40 atau T20, dan usahawan mlkro.

“Tiada lagi syarat seperti pengurangan pendapatan, tiada semakan sama ada anda telah hil4ng pekerjaan dan tiada lagi d0kumentasi yang perlu dikemukakan untuk perm0honan.

“Anda cuma perlu memohon dan kelulusan akan diberikan secara aut0matik,” katanya.

Tambahnya, kemudahan ini juga ditawarkan kepada pengusaha PKS yang terjej4s tertakluk kepada semakan dan kelvlusan pihak bank.

Permohonan akan dibuka pada 7 Julai 2021.

Peminjam hanya perlu memohon dan menand4tangani perjanjian pkndaan syarat-syarat pinjaman yang berkaitan.

“Saya berharap inislatif m0ratorium ini dapat sedikit sebanyak membantu peminjam individu dan PKS dalam menguruskan aliran tunai mereka semasa tempoh yang menc4bar ini.

“Walau bagaimanapun, saya juga ingin berpesan gunalah twaran ini dengan sebaiknya dan jika tidak mendes4k, jnganlah membuat tambahan k0mitmen kewangan lain,” katanya.

Sumber: Mstar

Ahli KWSP boleh buat pengelvaran sehingga RM5,000 di bawah i-Citra – PM
AHLI Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) boleh membuat pengeluaran sehingga RM5,000 dengan kadar bayaran tetap RM1,000 sebulan untuk tempoh lima bulan di bawah program baharu yang akan diperkenalkan iaitu i-Citra.

Perdna Mnteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin ketika mengumumkan Pakej Perlindungan Rkyat dan Pemvlihan Ekonomi (Pemulih) pada Isnin berkata kerjaan melihat kesan positif program i-Lestari, i-Sinar dan m0ratorium aut0matik yang terdahulu telah diperkenalkan untuk membantu rkyat mendepani cab4ran semasa pandemlk C0vld-19.

“Kita telah menjadi antara negara terawal di dunia yang memperkenalkan inisiatif seumpama ini, Alhamdulillah, ia memberi kesan p0sltif dan amat membantu aliran tunai rkyat sehingga kini.

“Maka dengan itu, bagi merlngankan beb4n kewangan ahli KWSP yang terjej4s aklbat PKP, KWSP akan memperkenalkan kemudahan pengeluaran baharu iaitu i-Citra.

“Menerusi i-Citra, seramai 12.6 juta ahli KWSP boleh membuat pengeluaran sehingga RM5,000 dengan kadar bayaran tetap RM1,000 sebulan untuk tempoh lima bulan, tertakluk kepada jumlah simpanan KWSP ahli,” katanya,

Pelaksanaan i-Citra dijngka dapat menyalurkan rm30 bilion kepada rkyat untuk menampung keperluan harian.

Ahli boleh mula memohon kemudahan pengeluaran KWSP di portal dalam talian i-Citra di icitra.kwsp.gov.my mulai 15 Julai 2021, dengan pembayaran pertama dijngka dikreditkan dalam akaun ahli pada bulan Ogos 2021.

Menurutnya walaupun sedar simpanan KWSP ini adalah simpanan hari tua rkyat namun penyelesaian i-Citra ini mengambil jalan tengah antara keperluan mendes4k hari ini dan pulangan yang wajar bagi ahli-ahli KWSP yang tidak memerlukan pengeluaran.

Olahan : Teamwalla Via Fuh

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2 korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini