Bah4ya Simpan BotoI A!r Smbarangan DaIam Kereta Sbnarnya BoIeh Seb4bkan KemaIangan..

Hampir setiap hari, kita mendengar atau membaca berita mengenai kemaIangan jalan raya dilap0rkan di media. Seperti yang kita sedia maklvm, kemalangan jalan raya ini boleh berIaku disebabkan pelbagai pvnca namun salah satunya adalah disebbkan kecu4ian pemandu dan pengguna jalan raya.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu puasa korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini

Ini adalah salah satu pesanan saya kepada anda semua mengenai asp3k keselmatan dalam kereta. Jika hari itu kita berbncang mengenai tali pinggang keledar dan carseat untuk kanak-kanak (pautan di bawah), hari ini, mari kita berblcara mengenai botol air.

Kebanyakkan kenderaan, tidak kiralah sama ada transmisi aut0matik atau manual dan betapa cervnnya bahagian lantai kenderaan berdekatan dengan pedal klac, brek dan minyak, risik0 untuk kemaIangan ini pasti ada.

Sekarang kita lihat semula beberapa model kereta di mana ada yang mempunyai tempat letak bekas minuman (cup holder) dan ada yang tidak. Hal sama ada ruangan tersebut ada atau tidak sebenarnya bukanlah satu benda yang perlu kita utamakan, sebaliknya, lebih kepada adakah cup holder tersebut digunakan atau adakah cup holder tersebvt digunakan untuk meletakkan duit syiling, sepit rambut, penget1p kuku dan lain-lain.

Daripada asp3k keseIamatan, perbvatan meletakkan botol air ‘ikut suka’ ini boleh menyebbkan kem4tian. Botol tersebut boleh bergolek ke sana sini jika tidak diletakkan dengan betul sama ada di dalam plastik bersama dengan barang lain ataupun di dalam cup holder.

Saya perasan, ada diantara kita yang meletakkan botol tersebut di bawah kerusi sama ada di bawah kerusi pemandu ataupun di bawah kerusi penvmpang. Perbvatan tersebut adalah salah satu perbvatan yang paling berbhaya.

Jika kenderaan mula hiIang kawaIan, botol tersebut, sama ada yang bersaiz 250 ml atau 1.5 liter, atau pun lain-lain bekas minuman boleh tersgkut di bawah pedal brek. Tak kira bagaimana kuat sekalipun anda pij4k pedal brek tersebut, ianya tidak membntu kerana tek4nan yang amat tinggi diperlvkan untuk membuatkan botol tersebut pec4h.

Jika pemandu kereta berjaya menek4n pedal brek sehingga menyebabkan botol tersebut pec4h sekalipun, ianya akan melwatkan waktu yang sepatvtnya untuk kesan menek4n brek itu memperl4hankan atau menghentikan kereta sepenvhnya. Setiap milisaat amat penting apabila kita berbincang mengenai kemlangan jalan raya.

Letak di tempat yang tidak mengg4nggu pemandu

Sekiranya kereta anda tidak mempunyai cup holder, mungkin anda patut membeli cup holder (third party) atau meletakkan botol air pada tempat yang mana ianya tidak akan bergolek ke sana-sini ketika pemanduan dibuat. Sekiranya kereta anda ada built-in cup holder, maka gunakannya sebaik mungkin.

Akhir kata, mungkin selepas ini, jika anda ada kelapangan, maka, periksalah keadaan di dalam kereta anda terutama sekali di bawah tempat duduk pemandu dan penumpang. Jika ada apa-apa 0bjek yang berp0tensi untuk mengg4nggu fvngsi pemanduan anda, maka, anda buatlah perkara yang sepattnya.

PS – Ketika rakan saya (anggota APM) menceritakan mengenai kemaIangan mavt yang mana dia bertindk sebagai first-responder dan kemalangan tersebut didapati berpvnca daripada kegagaIan pemandu wanita untuk menekan brek akibat botol air milik anaknya tersgkut di bawah pedal brek, terus saya teringat satu bab4k di dalam filem Final Destination yang kedua. Keadaannya lebih kurang sama.

Sentiasa berhati-hati dan mengawal em0si ketika memandu dan ikuti peraturan jalan raya.

Sumber: FB Penduduk Sungai Petani Kedah / Polis Daerah Pendang / g.hitz