Bagi K0men PerIekeh Tugas FrontIiner, DouIa Ter0k Dikec4m Netizen

Sejak akhir-akhir ini, k3s harian C0vid 19 dilihat mencapai tahap yang cukup meris4ukan. Sehubungan dengan itu, ker4jaan telah menetapkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang lebih ketat bermula esok 25 Mei.

Kalau dah banyak k3s, makin berlipat-lipat ganda jugalah tugas fr0ntliner kita ni. Allahu kesi4nnya tengok dorang.

‘DouIa’ kut0k fr0ntliner

Namun baru-baru ini tular di media sosial apabila k0men seorang wanita ini yang dipercayai merupakan seorang doula dilihat seolah meny!ndir fr0ntliner kita. Korang tahu d0ula tu ape?

Doula adalah seorang profesional terlatih yang memberikan dukungan fis!k dan emosional, serta memberikan informasi kepada seorang ibu sebelum, selama dan segera setelah melahirkan untuk membantu mencapai pengalaman yang paling sehat dan paling memuaskan selama persalinan. – linksehat

Perkara tersebut menjadi bualan ramai apabila satu posting dimuat naik melalui akaun netizen di Twitter, di mana dia menunjukkan k0men seorang wanita yang juga doula ini seakan sengaja memperIekeh tugas frontliner kita.

Doula itu dilihat memberi k0men di Facebook dengan mengatakan bahawa frontIiner bertugas ni tak habis-habis mengadu penat hingga dia menyuruh mereka untuk berhenti kalau dah tak tahan.

Kalau masuk h0spital suh jaga diri sendiri!”

Ternyata perkara ini membngkitkan kemar4han netizen kerana tind4kan wanita ini dilihat sebagai tidak wajar. Selain ada juga yang menyuruhnya supaya buat segalanya sendiri jika apa-apa berIaku padanya.

Kita doakan supaya urusan frontIiner kita ni dipermudahkan. Korang pon jagalah diri, patuhi S0P kerana dalam masa yang sama kita menjaga orang lain.

Sumber LM / ihangat Via Mediaportal

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu puasa korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini