“Baby ni tak normaI. Tempurµng kepalanya tak terbentuk” – Doktor Kongsi Risik0 Ibu HamiI Jika Hidap Kenc!ng Manis

Wanita hamil yang mengalami masalah di4betes dalam kandungan (Gestational Di4betes Mellitus – GDM) ada kalanya tidak menunjukkan sebarang tanda amaran.

Menurut perkongsian Dr Muhammad Izzat, wanita hamil pengh1dap kenc1ng manis tak terkawal (sebelum mengandung) berisik0 tinggi melahirkan bayi dengan kecacatan seperti masalah jantung.

Menerusi penjelasannya, turut disertakan perkara penting yang harus dilakukan ibu hamil sebagai ikhtiar bagi memastikan ibu dan bayi dalam kandungan sihat dan selamat.

“Puas dig0dek-g0dek mesin scan.

Puas cari angle yang terbaik untuk measµre kepala baby.

Patutla Dr sebelum ni cakap dia susah nak measure saiz kepala baby.

Baru saya faham kenapa Dr tersebut mohon second opini0n.

Apa yang saya nampak hanyalah fr0g-eye sign (kalau dilihat kepala seekor katak dari atas, nampak mata saja terj0jol keluar disebabkan tµlang kepala tiada). Ada orang panggil Mickey Moµse sign. Sama lah tu.

Lama saya tenung scan tu, nak betul-betul pasti.

Seakan-akan anencephaly ( baby tiada tempurµng kepala )

Panggil beberapa doktor yang lain untuk lihat bersama, untuk benar-benar pasti.

Semuanya bersependapat.

“Ibu ada kenc1ng manis ke sebelum ni?”

“Kalau ikutkan masa tak mengandung takde kenc1ng manis. Masa mengandung je baru ada kenc1ng manis”

“Lepas 6 minggu pantang ada check, minum air gula semula tengok ada kenc1ng manis lagi ke tak?”

“Oh yang tu saya tak pergi”

Kµrang pasti, ibu terlupa ataupun bagaimana.

“Ibu saya ada berita kµrang baik nak bagitahu”

“Lama saya scan ni nak confirmkan betul-betul apa yang saya nampak. Berat saya nak cakap perkara ini. Tapi ibu kena tahu. Baby ni tak normal. Tempµrung kepalanya tak terbentuk. Harap ibu bersabar dan tenang”

Remuk berkec4i hati ibu, air matanya mengalir

“Ibu, saya tinggalkan dulu dengan hµsband. Kejap lagi dah okay sikit saya datang balik cerita lebih lanjut. Sabar ya ibu”

Setelah ibu sudah bertenang, saya sambung semula perbualan

“Kecac4tan ni dinamakan anencephaly. Bayi dengan keadaan ni tµlang kepala dan sebahagian otak tak terbentuk. Bayi seperti ni biasanya umurnya tak panjang, akan meninggal selepas dilahirkan. Dalam rahim baby boleh idup lagi sebab ada tali pusat. Lepas dilahirkan, tali pusat dip0tong, bahagian otak yang terlibat dalam penafasan takde, dia takboleh nafas sendiri, walaupun peparunya normal”

“Kite check dulu ibu ada kenc1ng manis ke tak nanti. Saya suspect ibu ada kenc1ng manis dari kehamilan terdahulu berlarutan sampai sekarang. Saya mungkin silap, tapi takpa, kite check dulu ya”

Check HbA1c = 13%

Ya Allah memang ibu ada kencing manis, tak terkawal rupanya. Ibu yg mengandung dengan kenc1ng manis tak terkawal (sebelum mengandung) berpotensi tinggi bayinya mendapat kecacatan sebegini dan kecac4tan lain seperti masalah jantung misalnya.

Penting.

1) Ibu yang ada GDM perlu check semula ada kencing manis ke tak lepas 6 minggu berpantang. Jangan lupa.

2) kalau takda kenc1ng manis lepas check tu, kena buat HbA1c setiap tahun, sebelum mengandung lagi. Sekurang-kurangnya, jumpa Dr, check ada kenc1ng manis ke tak setiap tahun kalau HbA1c tkde. Ni pun jangan lupa

3) ibu yang ada masalah neural tube defect seperti anencephaly di atas, perlukan 5mg asid f0lik, 3 bulan sebelum mengandung dan teruskan pengambilan untuk 3 bulan pertama kehamilan

4) ibu yang ada kenc1ng manis sebelum hamil perlukan kawalan kenc1ng manis yang optimum, HBA1c and lt; 6.5% sebelum

Mengandung lagi. Ibu ini juga perlukan asid folik 5mg, 3 bulan sebelum mengandung dan teruskan sehingga 3 bulan pertama kehamilan.

5) wanita yang sihat, dan bercadang nak mengandung lagi, perlu amek asid folik (0.4mg) 3 bulan sebelum mengandung, dan sambung pengambilannya 3 bulan pertama semasa hamil.

Ini ikhtiar kita.”

Sumber Muhammad Izzat

Sudah Baca Jangan Lupa Like & Kongsikan Ya.. Terima kasih..

Jom sertai group Lecture What Today (CAHI), sama-sama kita mencari dan berkongsi ilmu… insyaAllah bermanfaat di sana.. TQ
Mahu Sertai –> Klik Di Sini