‘Andai Kata N̷ak Meny̷umbang Sekec̷il-Kec̷il RM5 Pun Jadilah’ – Zahiril M̷ohon J̷asa Baik ̷Orang R̷amai

Perkongsian peIakon terkenal, Zahiril Adzim memohon jasa baik orang ramai dan pengikutnya bersama-sama membntu menghulurkan sumbangan menarik perhatian ramai.

Status yang dimuat naik di Instagram itu bertujuan meminta sumbangan bagi menampvng k0s rwatan pelakon muda, Izuan Fitri yang baru sahaja menjalani pembdahan pada bahagian 0tak aklbat pnyaklt tlbi.

Zahiril berkata, dia menitipkan harapan buat warganet agar dapat membantu meringankan beb4n keluarga adik Izuan untuk menampung k0s tersebut menerusi sumbangan walaupun berjumlah RM1 setiap penyumbang.

” Inilah adik Izuan yang saya sebutkan dalam live semalam. Saya ingin mengajak semua yang baca ini untuk bersama-sama membntu perbelanjaan menampung k0s berkaitan dengan perubatannya.

” Tanamlah dalam fikiran dan hati, andai kata nak menyumbang sekecil-kecil yang kita mampu RM5 pun jadilah. RM5 dan RM1 itu hanyalah nilai di dunia sahaja, tetapi di sisi Allah mungkin jauh besar dari itu.

” InsyaAllah, dan yang penghal4ng kita daripada k0rban sekecil nilai ini adalah bisikan syaltan,” katanya di Instagram.

Dalam pada itu, pelakon filem Ada Hntu itu juga berkesempatan meminta orang ramai untuk memnjatkan doa buat Izuan agar diberikan kesembuhan seperti sedia kala.

” Kita doakan supaya Allah memberi kesihatan sepenuhnya kepada adik Izuan Fitri, InsyaAllah.

” Bersama-sama kita membntu meringankan beban dengan menyumbang ke akaun Maybank, 562768427214 Maryam Legacy Enterprise,” tulisnya.

Sementara itu, terdapat segelintir komen warganet yang mempersoalkan nombor akaun yang diberikan.

Menurut mereka, nombor akaun tersebut meragukan dan kenapa tidak diberikan nombor akaun peribadi ibu Izuan Fitri.

Menjawab pers0alan itu, Zahiril berkata nombor akaun itu milik kakak Izuan Fitri dan pihak TV3 sendiri yang menggunakan nombor akaun tersebut bagi meminta sumbangan.

” Pihak TV3 sendiri yang post nombor account dan pasti pihak TV3 dah semak dengan kakak dia pasal no account tu. Kalau rasa nak bntu InshaaAllah, bulatkan hati ikhlas bntu.” balas Zahiril.

Terdahulu, ibu pelakon remaja, Izuan Fitri terharu apabila ramai menghulurkan bantuan selepas tersiarnya berita kemelvt kewangan yang dihadapi bagi memblayai kos perubatan anak yang menjalani pembdahan bahagian 0tak di H0spital Kuala Lumpur (HKL), awal bulan ini.

Nor Abdul Rani, 57, yang juga ibu tunggal, menerima banyak panggilan termasuk dari pegawai Lembaga Zakat Selangor (LZS) yang prihatin dengan nasibnya.

” Saya tak tahu nak cakap apa… Saya sangat bersyukur dan berterima kasih atas keprihatinan ramai. Tidak sangka ramai yang ambil berat. Rasa sedlh pun ada sebab ramai yang menghubungi saya.

” Seperti pagi tadi, selepas kami ke udara di program Borak Kopitiam, ada individu menelefon dan mahu pinjamkan katil khas untuk Adik (panggilan kepada Izuan Fitri) apabila keluar h0spital nanti.

” Individu itu mahu meminjamkan katil tanpa apa-apa bayaran. Adik memerlukan katil khas untuk dia berbaring.

” Syukur alhamdulillah, lega sangat apabila ramai yang mahu membntu. Saya bersyukur tindakan bersuara kepada media massa membuahkan hasil positif.

” Terima kasih kepada media yang banyak membntu. Tanpa anda semua, tidak mungkin saya terima bntuan secepat ini,” katanya kepada BH Online.

Berkongsi mengenai bntuan dihulurkan LZS, Nor berkata, lembaga itu akan memberikan kelengkapan diperlukan Adik selepas dibenarkan keluar dari Institut Perubatan Respiratori (IPR).

” Apabila Adik keluar, kami akan sediakan dokumen diperlukan. Selepas itu, barulah LZS akan memberi kelengkapan mengikut apa dimahukan.

” Kemungkinan LZS mahu memberi peralatan bagi proses rawatan dan penyembuhan Adik di rumah. Terima kasih LZS kerana prihatin.

” Sebenarnya, bukan kali ini saja, malah sebelum ini, keluarga anak sulung saya, Nur Indah adalah asnaf yang berdaftar di bawah LZS.

” Jadi, mereka ada rekod kami. Ditambah pula dengan berita yang disiarkan media, LZS menjadi lebih peka,” katanya.

Pada 31 Julai lalu, Izuan Fitri yang juga pelakon filem One Two Jaga dan Munaflk dikjarkan ke Hspital Selayang selepas tidak sedarkan diri dan diser4ng saw4n aklbat batu.k kering atau tlbi.

Sementara itu, Nor sedih melihat kembar Adik, Izuan Fikri yang sentiasa berdvka memikirkan nasib adiknya.

Kata Nor, Izuan Fikri yang dipanggil Abang, sering bersedlh hingga tidak lalu makan.

” Abang yang banyak menjaga Adik. Dia yang menemani dan menjaga Adik di Hspital Selayang. Saya hanya dapat melihat dari luar bilik sebab pelawat tidak dibenarkan.

” Mereka sangat rapat. Abang mnangis, tak mahu makan disebabkan tertekan melihat keadaan adiknya. Kalau kita masih boleh tersenyum, Abang tidak upaya.

” Jadi, kami merayu agar IPR izinkan Abang menjaga Adik. Alhamdulillah, ujlan calitan COVlD-I9 ngatif, jadi Abang boleh teman Adik,” katanya sambil menambah Abang mula menemankan adiknya di IPR.

Sumber:utusan dan bharian, | Kredit: dedah.co

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2 korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini