Dis̷angka ibu s̷akit ‘tertidur’, anak kecil terIena disisi jas4d ibu yang telah tiada

Dugaan setiap lnsan itu pelbagai. Ada yang sudah diuji sedari kecil lagi sehingga mereka membesar menjadi seorang yng kuat dan tabah dalam meneruskan kehidupan.

Tapi, ketika melalui saat dvka seperti kem4tian insan tersayang, lmpak kesedlhannya pasti berbekas dalam diri kanak-kanak.

HaI ini dikongsikan oleh Pengerusi Eksekutif Sku4d Pengurusan Jenzh Malaysia (SPJM) apabila mengendali dan menguruskan jenzh seorang ibu yang menlnggalkan anak-anak yang masih kecil.

Tidur selepas ibu ‘tertidur’ selamanya..

Menurutnya, kanak-kanak itu telah menemani ibunya yang sedang s4kit pada malam hari sehingga ibunya tertidur. Kemudian, kanak-kanak itu barulah tidur tanpa menyedari bahawa ibunya telah pergi selamanya.

Anak masih kecil pegang mainan ingat ibunya.

Kanak-kanak itu memberitahu yang ibunya muntah darah sebelum tertidur. Jadi, selepas melihat ibunya tidur, dia mengambil peluang untuk melelapkan mata memandangkan ketika itu gilirannya menjaga ibu yang terlntar s4kit kerana mengh!dap k4nser.

Pengerusi Eksekutif SPJM itu akui seb4k mendengar cerita kanak-kanak berusia 8 tahun itu dan segera menggerakkan 15 petugasnya dan beberapa orang jiran yang baik hati untuk membantu menguruskan jenzh.

Bekas suami men4ngis ucap terima kasih.

Selepas selesai menyempurnakan jen4zh, pihak SPJM memberi peluang untuk anak-anak menatap wajah ibu muda tersebut buat kali terakhir. Dapat dilihat kanak-kanak tersebut memegang alat mainan kecil seakan mennteramkan dirinya.

Bekas suami turut hadir membantu namun memaklumkan tidak mampu untuk membayar apa-apa kerana beberapa hari lepas 2 saudaranya turut men!nggal dunia aklbat C0vld-19. Simpanannya juga sudah habis untuk membayar pengurusan jen4zh.

Urusan pengebvmian berjalan Iancar.

Pihak SPJM segera memujuk kegus4ran itu dengan mengatakan tiada sebarang bayaran kerana segala k0s akan ditanggung. Jelas terpncar rasa lega diwajah bekas suami allahyrham dan tak henti-henti mengucapkan terima kasih.

Jenzh juga telah selamat dikebvmikan di Tanah Perkub0ran Islam Sksyn 9, Kota Damansara. Semoga Allahyrham ditempatkan dalam kalangan orang beriman.

Innalillahiwainailahirajiun…

Sehubungan dengan itu, ramai yang meninggalkan k0men dengan berasa seb4k melihat situ4si tersebut. Mereka juga mendoakan agar kanak-kanak itu serta seluruh ahli keluarga allahy4rham dapat bertabah menerima ketentuan daripada Allah S.W.T.

Disampingi itu, ribuan terima kasih diucapkan kepada SPJM apabila bergegas menghulurkan bantvan menyempurnakan proses pengebvmian kepada mereka yang memerlukan dan haI tersebut sudah tentu mendapat pujlan dari semua.

Semoga diampunkan segala d0sa-d0sanya

Sedlh tengok dia pegang mainan.

Semoga Allah sentiasa lindungi anak2 arwh.

Sumber: Facebook Muhammad Rafieuddin Zainal Rasid Via OhMediaCC

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2 korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini