“An̷ak Saya ‘Di d e r a’ Dan ‘Di b u n u h’ Kerana ‘B o m o h’ F!tnah Dia ‘M e n c u r i’” – Bapa Zulfarhan

Bapa kepada kadet marin yang terbun0h Zulfarhan Osman Zulkarnain meluahkan perasaan bahawa anaknya mungkin masih hidup hari ini jika bukan kerana seorang ‘b o m o h’ atau ‘p a w a n g’ yang mendkwa anaknya ‘m e n c u r i’ komputer riba.

Dalam satu Iaporan yang dikeluarkan Free Malaysia Today, Zulkarnain Idrus berkata bahawa tud0han ‘b o m o h’ tersebut tidak berasas dan tidak disertakan dengan bukti, sebaliknya hanya berpaksikan kepada aksi tahyul.

“Anak saya mngsa f!tnah bom0h,” kata bapa kadet Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM) yang terbun0h itu kepada FMT. “Dia (bom0h) tak ada bukti, main serkap jarang, tengok mangkuk ke, ape ke…Tak ada bukti, timbul (nama) anak saya,” katanya.

Semasa perbicaraan Zulfarhan pada 16 Mei 2018, seorang bom0h, Abdullah Md Seh, yang juga bapa tertud0h Muhamad Ashraf Abdullah, diIaporkan memberitahu mhkamah dia menerima “petunjuk” melalui gerak hati dan nama Zulfarhan muncul dalam pandangan bahawa mngsa telah ‘m e n c u r i’ komputer riba.

Zulkarnain yang kehilangan anak sulungnya berharap masyarakat mengambil iktibar daripada pengalaman pahit yang terjadi ke atas anaknya. Dengan menggunakan khidmat bom0h untuk niat yang tidak betul bukan sahaja memberi kesan bur0k kepada mereka yang terlibat dan hanya akan membawa ‘m u d a r a t’.

Apa yang terjadi ke atas Zulfarhan secara tidak langsung telah membangkitkan isu kecenderungan masyarakat Melayu dalam mempercayai perkara tahy0l yang jelas bertentangan dengan ajaran Islam.

Sebelum ini keputusan mhkamah yang berpihak kepada keluarga Allahyrham Zulfarhan apabila 18 penuntut #UPNM didapati bersaIah atas pertud0han membun0h, bersubahat membun0h & mencderakan mngsa.

Enam individu tertud0h didapati bersaIah di bawah Seksyen 304 Kanun Kesksaan kerana membun0h dan bersubahat membun0h arwh. Selain itu, mhkamah mendapati 12 yang lain bersaIah dengan sengaja menyebabkan kecderaan terhadap mngsa untuk mendapatkan pengakuan bahawa dia telah ‘m e n c u r i’ komputer riba.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2 korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini

Sumber diambil dari The V0cket | Via Mytv Viral