“Ambe Teg̷ur Secara Terbuka Agar Masyarakat Tahu Huk̷um…” – PU Syed Resp0n Baju Pel̷akon Ada Simbol Agama Hind̷u

“Moh0n pihak tv3malaysia perhalusi pakaian yg dipakai oleh pelakon-pelakon dalam drama yang ditayangkan di dalam siaran tv kalian ya. Ambe dapat satu wassup yang meminta ambe respond isu memakai pakaian yg ada lambang agama lain.

“Terkini dlm sebuah drama bertajuk “Namaku Bedah” yang disiarkan di TV3, Terdapat simbol agama hindu pada pakaian seorang artis kemungkinan besar tersilap dalam memilih pakaian untuk digayakan dalam wataknya itu. Kesan dari sudut akidah juga boleh tercet0s apabila seseorang memakai sesuatu lambang atau tanda agama lain dgn sengaja.

“Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-80 yang bersidang pada 1 – 3 Februari 2008 telah membincangkan Huk0m Menggunakan Barangan Yang Mempunyai Lambang Agama Lain

“Muzakarah telah memut0skan bahawa orang Islam adalah DILARANG menggunakan barangan yang mempunyai lambang agama lain seperti salib sekiranya lambang-lambang tersebut dinyatakan secara zahir dan jelas.

“Moh0n ditekuni teguran ini agar tidak berulang kembali terutamanya pihak produksi drama atau filem. Ambe menegur secara terbuka ini agar masyarakat awam mengetahui hukum memakai sesuatu tanda agama lain adalah HARAM dan tidak dibenarkan. Syed Bakri Al-Yahya. #BiarTahuJanganDokTahu,” demikianlah tulis Pencet0s Ummah (PU), Syed Bakri Al-Yahya.

Beliau yang lebih mesra disapa sebagai PU Syed itu memberi resp0n mengenai pakaian seorang pelakon lelaki di dalam sebuah drama menerusi laman sosial Facebook (FB) dan Instagram (IG) miliknya.

PU Syed turut memoh0n stesyen televisyen lebih sensitif mengenai pemakaian pelakon dalam drama-drama yang ditayangkan. Menerusi foto yang dimuat naik PU Syed, pelakon lelaki tersebut memakai kemeja berwarna jingga yang terdapat lambang agama lain di bahagian leher.

PU Syed berkata, beliau terpanggil untuk membuat teguran secara terbuka selepas menerima kiriman Whatsapp yang meminta pandangannya berkenaan perkara tersebut.

Tambah PU Syed lagi kesan dari sudut akidah juga boleh tercet0s apabila seseorang memakai sesuatu lambang atau tanda agama lain dengan sengaja.

Di ruangan komen, rata-rata pengikut memberitahu lambang tertera pada pakaian pelakon tersebut adalah perkataan Om yang merupakan suku kata suci dan keramat dalam agama-agama dari India, iaitu agama Hindu, Buddha, dan Jaina.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2 korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini

Sumber & foto diambil dari Myartis, Astr0 Gempak & Instagram PU Syed | Via Mytv Viral