Allahu, Ber4tnya uji4n PKP! Pasangan suami isteri suk4r tidur, bergeIut teruskan hidup selepas hil4ng kerja

PENULAR4N wab4k C0vid-19 yang setakat ini mengakibatk4n 3.9 juta kem4tian di seluruh dunia telah menyebabk4n hampir 100,000 rakyat Malaysia kehilang4n pekerjaan.

Tekan4n ekonomi ini, ditambah pula dengan kesan psik0logi lain akibat proses ku4rantin yang berpanjang4n ternyata amat berbah4ya jika tidak dit4ngani dengan betul.

Berkongsi pengalam4n ‘j4tuh’ ke lembah d3presi, Ernaini Mahfud, 29 berkata dia mula menghad4pi tekan4n perasaan apabila dibu4ng kerja pada3nghujung tahun lepas.

Memburukk4n lagi keadaan apabila suaminya juga menerima nasib yang hampir serupa.

“Masa awal Perint4h Kawal4n Pergerak4n (PKP) tu tak terkes4n sangat sebab syarikat masih kvkuh, saya bers4lin bulan Jun tahun lepas, masuk semula kerja bulan Ogos sebagai pegawai khidm4t pel4nggan tapi lepas tu syarikat buat mesyuarat besar-besaran cakap ada beberapa pekerja yang akan dibu4ng disebabk4n c0st-cutting dan saya s4lah seorang daripadanya.

“Hari terakhir saya bekerja adalah pada 14 September 2020, kemudian suami pula sebab dia kerja tuk4ng masak di sekolah dan ketika itu sekolah tutup jadi syarikat suruh dia ambil cuti tanp4 g4ji pada November dan Disember sampai sekolah buka,” katanya yang menetap di Sungai Buloh, Selangor.

Terdes4k untuk mencari sumber pendapatan demi kelangsungan hidup mereka sekeluarga, Ernaini dan suaminya melakukan pelbagai pekerjaan.

“Untuk survive kami pernah jual waffle depan rumah, suami saya ambil 0rder makanan, dia masak dan dia hantar, kemudian dia juga buat segala macam kerja sambilan, Grab, Lalamove dan Ninja Van semata-mata untuk mem4stikan p4mpers anak dan keperluan saya terj4ga,” katanya.

Menurut Ernaini, tekan4n yang dihad4pinya pada tempoh tersebut menyebabk4n dia tidak tidur malam serta berterus4n men4ngis.

Ernaini kehilang4n kerja dua bulan selepas melahirk4n b4yi sulungnya.

Katanya dia menghantar resume ke lebih 20 syarikat, namun g4gal mendapat pelu4ng pekerjaan.

“Saya tak boleh tidur sebab men4ngis semalaman fikir mana nak cari kerja. Kalau ada yang call saya akan men4ngis sebab s3dih, saya kesi4n pada suami nak t4nggung semua belanja dengan gaji dia yang tak banyak,” katanya.

Kesihatan ment4lnya juga secara tidak lansung memberi k3san kesihatan lain kepada Earnaini yang pada ketika itu baru sahaja melahirk4n b4yi sulungnya.

“Tak tidur dan men4ngis sahaja, selepas beberapa hari payudara saya mula membengk4k, saya tak boleh pam susu dan saya kena dem4m p4nas tak boleh bangun, jadi bengk4k susu.

“Saya diberi antibi0tik untuk raw4t bengk4k tapi ada sehari tu memang doktor tak bagi susuk4n anak sebab susu saya berc4mpur darah.

“Sampai macam tu sekali kesan d3pression,” katanya sambil men4mbah dia bagaimanapun tidak berjumpa doktor pakar bagi mendapatkan rawat4n untuk menang4ni masal4h tekan4/2n perasaan yang dihadapinya.

Ernaini dan suaminya melakukan pelbagai kerja sambil4n termasuk menjual makanan.

Menurut Ernaini dia bersyukur kerana tingg4l bersama adik-beradiknya yang tidak kek0k untuk membantu mereka sekeluarga.

“Alhamdulillah kami tak sampai tahap makanan habis sebab saya duduk dengan adik beradik, jadi mereka banyak tolong part makanan.

“Tapi hut4ng kereta, pinjam4n kad kredit, semua simpan4n saya memang habis untuk bayar hut4ng je,” katanya sambil menambah situ4si mereka sekeluarga kini lebih st4bil dan dia kini bekerja sebagai ejen insurans.

Ernaini bersyukur kerana keluarganya turut membantu di saat mereka memerlukan.

Menurut Ernaini dia pernah mempunyai perasa4n untuk menamatk4n riw4yat hidupnya tetapi memilih untuk sentiasa ingat akan anak, suami dan keluarganya.

“Mereka yang rasa macam nak pvtus asa, saya faham, tapi ingatl4h Allah nak uj1 dan kalau kita rasa lemah, berbaliklah kepadaNya dan Dia akan tunjuk jalan satu persatu,” katanya.

“Jang4n terl4mpau melayan perasaan sebab nanti kita akan lebih tert3kan, kalau rasa s3dih ingat orang-orang yang masih perluk4n kita dan cuba b4ngkit dan jang4n pvtus asa.

“Pada orang sekeliling pula kalau ada kawan-kawan yang al4mi situ4si kena bu4ng kerja, jang4n kecam mereka tapi b4ntu kerana sok0ngan orang sek3liling sangat penting,” katanya.

Sumber:mstar Via CD

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2 korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini