Allahu, Angka K0rban S3rang4n Di G4za Meningkat Kepada 212 orang Dan Menc3der4kan 1,400 Yang Lain. Doakan Untuk P4l3stin

Kuala Lumpur: Angka k0rban rakyat P4lestin akibat s3rangan agr3sif pengeb0man oleh t3ntera z1onis 1srael di Semenanjung G4za terus meningkat kepada 212 orang.

Ketua Pegawai Eksekutif Cinta G4za Malaysia (CGM) Nadir Al Nuri Kamarulzaman yang berkongsi maklumat terkini itu pada 2.37 pagi hari ini (waktu Malaysia), berkata m4ngsa mavt termasuk 61 kanak-kanak dan 36 wanita.

Beliau berkata, data menerusi Kementerian Kesihatan Pal3stin juga menunjukkan m4ngsa c3dera turut meningkat kepada 1,400 orang.

“Pengeb0man dan s3rangan paling kuat berlaku menerusi udara dan laut. Serangan z1onis dari darat adalah t3mbakan m0rtar dan t3mbakan dari kereta kebal dari luar sempadan G4za.

“Sehingga kini tiada t3ntera z1onis yang mencer0boh masuk ke G4za menerusi darat untuk melakukan s3rangan dalam tanah P4lestin.

“Dijangkakan dalam masa terdekat ini pihak z1onis tidak akan masuk ke bumi G4za, maksudnya tidak ada s3rangan menerusi darat, kecuali s3rangan m0rtar dan t3mbakan kereta kebal dari jarak jauh luar sempadan G4za,” katanya.

Buat masa ini, katanya, s3rangan di sempadan darat agak berkurangan berbanding s3rangan udara yang mens4sarkan tengah bandar G4za khususnya infrastruktur, binaan bawah tanah, sistem perpaipan serta fasiliti lain.

Menurutnya, s3rangan z1onis berlaku sepanjang masa tanpa waktu tertentu, boleh terjadi pagi, petang dan malam.

“S3rangan boleh terjadi bila-bila masa sahaja tanpa sebarang am4ran,” katanya.

Nadir berkata, terlalu awal untuk menyatakan bahawa tindak b4las P4lestin terhadap s3rangan 1srael sebagai gerakan kebangkitan inti.fada.

“Memang benar ada kebangkitan tetapi masih belum menyeluruh. Kedua, ia tidak berterusan atau maksudnya ada waktu tertentu naik dan waktu lain tengg3lam.

“Selain itu, sebenarnya jumlah kebangkitan masih lagi kecil untuk kita gelar sebagai inti.fada. Jika kebangkitan semakin besar, menyeluruh serta kesannya besar kepada musvh maka barulah ia akan digelar sebagai inti.fada,” katanya.

Ditanya mengenai reaksi rakyat Pal3stin dengan ugvtan 1srael untuk melakukan p3mbvnuhan pemimpin Ham4s di luar negara seperti Iran, Turki, Qatar dan Malaysia,

Nadir berkata, sokongan rakyat Pal3stin yang membantu mereka selama ini adalah sangat jelas.

“Kepada rakyat Malaysia, walaupun secara on the ground Pal3stin memang tidak boleh melakukan apa-apa dari segi moralnya bersama-sama dengan Malaysia.

“Jika rakyat Pal3stin ada peluang, pastinya mempertahankan Malaysia dengan batang tubuh mereka sebagaimana mempertahankan Masjid Al-Aqs4.

“Ini adalah jelas memandangkan mereka sangat mengenal hati budi orang Malaysia dan bagaimana orang Malaysia sedang membantu mereka di bumi G4za ini tanpa mengharapkan bal4san dari rakyat Pal3stin,” katanya.

Sumber:hmetro.com.my Via kongsisibomonicko

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu puasa korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini