Alhamdullilah. PM Umum B̷antuan Khas Dinaikkan Bagi Setiap Kelu̷arga

PETALING JAYA: Kerajaan menaikkan kadar bntuan wang ihsan (BWI) dari RM 500 kepada RM 1,000 bagi setiap ketua isi rumah yang terjej4s kompilasi monsun Timur Laut atau bncana lain yang diisytlharkan oleh Jawatankuasa Pengurusan Bncana Pusat (JPBP).

Perdna Mnteri Ismail Sabri Yaakob berkata, inisiatif menggunakan peruntukan RM 39.5 j uta daripada Kumpulan Wang Amanah Bntuan Bncana Negara yang diharapkan meringankan beban lebih 39,100 ketua isi rumah.

“Pemberian bntuan ini menggunakan satu bentuk pampasan atau ganti rugi terhadap ker0sakan rumah dan harta benda yang dialami mngsa,

“Ini antara pelbagai baru yang diambil oleh kerajaan dalam usaha menambah baik pengurusan dan kesiapsiagaan melihat monsun Timur Laut yang berlaku pada awal Nov sehingga penghujung Mac 2022, negeri-negeri Pantai Timur, Johor, Sabah, dan Sarawak,” katanya dalam satu kenyataan .

Dia berkata, keputusan itu dimuktamadkan dalam keputusan JPBP yang dipengerusikannya pada 13 Sept.

Ismail mengatakan, yang lain yang turut diputuskan dalam yang berkaitan adalah pembangunan sistem e-sokongan NGO sebagai platform penyelarasan bantuan antara penderma dan NG0 kepada mngsa bncana.

“Bntuan perlu melalui Sistem Pengurusan Bncana Pusat negeri yang di selamatkan bntuan dapat dilakukan lebih lancar dan sistem4tik,” katanya.

Katanya, badan sukarela yang ingin melakukan pergerakan masa b.antuan, perlu mendapat kebenaran daripada Jawatankuasa Pengurusan B.encana Pusat negeri sebelum yang sebelumnya memandangkan jawatankuasa peringkat lebih arif dengan kehendak dan keperluan mmangsa di kawasan terjej4s.

“Saya menasihatkan agar semua pihak yang terlibat dalam setiap perhatian dan pelaksanaan penambahbaikan pengurusan bncana melalui program dan projek yang bermanfaat di negeri masing-masing.

“Bersama dengan semangat Keluarga Malaysia juga, orang ramai turut serta menasihati selamanya peka dan prihatin dengan berkaitan dengan jiran dan rakan lain ahli keluarga sendiri kompilasi musim tengkujuh nanti, untuk mengelak kejadian tidak diingini,” katanya.

Kenaikan Kadar

Dalam perjalanan saya ke Kota Kinabalu hari ini, saya telah mengumumkan Peruntukan Agensi Pengurusan Bncana Negara (NADMA) berjumlah RM 18,241,250 kepada Negeri Sabah untuk melancarkan proses tindak balas balas bncana pengguna kebajikan rakyat terus terpelihara.

Saya berharap agar sebahagian daripada peruntukan ini dapat digunakan untuk membantu mngsa-mngsa tanah rntuh di Penampang, Sabah semalam.

Saya ucapkan takzlah dan sangat berslmpati kepada mngsa yang terk0rban. Saya turut serta menambah kepada Bntuan Wang Ihsan dari RM 500 ke RM 1,000. Keadaan pasca bnjir memang membebankan bagi setiap isi rumah yang terjej4s aklbat Monsun Timur Laut (MTL).

Justeru, saya juga mengumumkan Peruntukan Perbelanjaan Operasi dalam MTL 2021/2022 berjumlah RM 9.5 j.uta yang akan disalur menggunakan Kumpulan Wang Amanah Bntuan Bncana Negara.

Sudah menjadi satu tanggungjawab kerajaan untuk sentiasa berusaha meringankan beb4n mereka yang diujl dengan bncana, apatah lagi yang diujl ini warga Keluarga Malaysia.

Kredit: MK / FB

Jom sama2 join group ni .. Khas untuk sama2 kita kongsi menu masing2 korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Sertai -> Klik Disini

Sumber: https://aud1r8.com / viralmy.me