Alhamdulillah! Akhirnya Ker4jaan Akan Beri Bantvan RM600 Sebulan Selama 4 Bulan, Ini Mereka Yg Layak

Program program subsidi upah psu diwujudkan untuk membantu majikan yang mengal4mi pengurangan pendapatan sebanyak 50 peratus.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2 korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini

Ini dengan memberikan bntuan kewangan segera kepada setiap pekerja yang bergaji RM4,000 dan ke bawah dapat dikekalkan.

Ia adalah perluasan kepada Program Pengekalan Pekerjaan (Employment Retention Program – ERP).

Kerajaan mengumumkan baru-baru ini melalui Perdna Mnteri Tan Sri Muhyiddin Yaasin mengenai Pelaksanaan Program Subsidi Upah 3.0 Perkes9 disebalik wab4k C0VlD 19 yang menyer4ng Malaysia.

Ini dengan pemberian setiap bulan selama 3 bulan antara RM600 sehingga RM1200 sebulan kepada pekerja dan majikan yang perlu membuat tuntutan bagi pihak pekerja.i.

Melalui inisiatif Program Subsidi Upah 4.0, pihak ker4jaan akan menampung sehingga 500 jumlah pekerja bagi setiap majikan bertujuan untuk membntu golongan majikan yang terkes4n dari segi ekonomi aklbat C0VlD-19.

Disamping dapat meneruskan operasi syarikat serta mengelakkan pekerja dibuang kerja dan hilng pnca pendapatan.

Justeru itu, bagi majikan yang mengemukakan permohonan yang lengkap dengan maklumat yang betul akan menerima byaran dalam tempoh 7 hingga 14 hari.

Tempoh pelaksanaan

Untuk dua bulan pertama bermula 1 Ogos 2021, Program Subsidi Upah 4.0 akan dibuka kepada majikan disemua sektor ekonomi yang pendapatannya terjej4s.

Sekurang-kurangnya 30 peratus semenjak pelaksanaan perintah kawalan pergerakan (PKP).

Manakala, untuk dua bulan berikutnya pula subsidi akan diberikan secara khusus kepada sekt0r yang yang dikategorikan dalam senarai neg4tif.

Syarat-syarat permohonan

Kadar penurunan sebanyak 30% atau lebih bagi jumlah jualan ATAU pendapatan bulanan pada tahun 202/2021 berbanding bulan yang sama pada tahun 2019/2020

Tiada had gaji ditetapkan bagi program ini

Majikan DIWAJIBKAN untuk memasukkan maklumat subsidi ke dalam slip gaji pekerja

Tarikh permohonan bagi program subsidi upah 4.0

1 Ogos 2021 sehingga 31 Oktober 2021

Selepas pelaksanaan program ini, majikan mesti memastikan pekerja yang mengambil cuti tanpa gaji bagi tempoh 3 bulan tidak dibuang kerja.

Gaji pekerja sedia ada tidak dibenarkan dipot0ng oleh majikan.

Senarai D0kumen Penting

Untuk mohon skim program program subsidi upah dari perkes0 ini, anda sendiri boleh ingatkan kepada majikan anda untuk menyediakan beberapa d0kumen penting seperti di bawah ini.

Bukan untuk siapa, untuk faedah kepada kepada anda juga. Antaranya ialah :

1) Perlu bagi senarai nama pekerja di syarikat (makslmum yang dibenarkan adalah hanya 200 orang pekerja sahaja untuk setiap syarikat)

2) Sediakan muka hadapan akaun bank majikan anda

3) Satu COPY untuk pendaftaran panel bank majikan ataupun nama lain 11

mycoid (Apa itu Mycoid)

4) Akuan Pengisyitharan PSU50 form

5) Salinan pendaftaran SSM (Suruhanjaya Syarikat Malaysia) atau salinan ROS atau salinan ROB (registeration of Business)

6) Segala jualan dan pendapatan termasuk penyata kewangan telah pun mendapat pengesahan

Kaedah Pembayaran Bantuan RM600 Untuk Semua Pekerja

Kaedah pembayaran bntuan perkeso untuk majikan dan diberikan kepada semua pekerja adalah seperti berikut :

Bayaran program subsidi upah perlu dikreditkan terus ke dalam akaun pekerja dalam tempoh 7 hari selepas menerima bayaran daripada PERKESO

Bagi pekerja yang lulus program di bawah insentif subsidi upah dari agensi perkes0 malaysia ini, pelaksanaan bayaran adalah melalui majikan.

Bantuan Isi Rumah

Sebelum ini, seramai 300,000 isi rumah golongan mskin bandar akan diberikan bantuan barangan dapur secara tanpa tunai.

Ianya melalui MyKad menerusi Program PRIHATIN Kasih membabitkan peruntukan RM 100 juta.

Menerusi program itu, bntuan RM 100 diberikan secara bulanan selama tiga bulan dan boleh digunakan untuk membeli barangan makanan asas.

Seperti makanan dalam tin, susu b4yi, beras, minyak masak, telur dan sebagainya berdasarkan pilihan isi rumah.

Kementerian Kewangan dalam kenyataan, memaklumkan projek perintis p.rogram bantuan itu sudah dimulakan 1 Julai lalu kepada golongan mlskin bandar di Selangor dan Kuala Lumpur.

Ia berikutan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD).

Ada yang Sudah Masuk

Ker4jaan akan memberi Bantuan Khas C0VlD 19 (BKC) kepada isi rumah kategori miskln tegar, B40 dan M40 termasuk golongan bujang bermula Ogos.

Menurut Perdna Mnteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, ia bakal memanfaatkan lebih 11 juta isi rumah dan individu warga emas serta bujang dengan peruntukan sebanyak RM 4.6 b.illion.

Berikut dikongsikan info lanjut tentang kelayakan serta bayaran Bntuan Khas C0VlD19 (BKC) yang diumumkan oleh Perdna mnteri melalui Sidang Media Khas tersebut.

Apakah Bntuan Khas C0VlD19 (BKC)?

Bantuan Khas C0vld 19 (BKC) adalah bantuan tunai langsung yang disediakan oleh kerjaan bagi meringankan kos sara hidup dan beban rkyat akibat pandemlk C0VlD 19 sehingga akhir tahun 2021.

“Pertama, isi rumah kategori mlskin tegar bakal menerima bntuan sebanyak RM 500 pada bulan Ogos, RM 500 pada bulan November, dan RM 300 pada bulan Disember.

“Manakala individu bujang kategori m.iskin tegar akan menerima bntuan sebanyak RM 200 ringgit pada bulan Ogos dan RM 300 ringgit pada bulan November 2021,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam pengumuman khas Pakej Perlindungan Rkyat dan Pemulihan Ekonomi (PEMULIH) sebelum ini.

Bagi kategori isi rumah B40 pula, jelas Muhyiddin akan menerima bntuan sebanyak RM 500 pada Ogos dan RM 300 pada Disember.

Manakala golongan bujang B40 akan menerima bntuan sebanyak RM 200 pada Ogos.

“Isi rumah kategori M40 turut menikm4ti bantuan sebanyak RM 250, manakala bujang kategori M40 akan menerima RM 100 ringgit pada bulan Ogos nanti,” jelasnya lagi.

Soalan Lazim

Dalam pengumuman sama, Muhyiddin turut memaklumkan sebanyak RM 500 akan disalurkan kepada pekerja yang kehilangan pendapatan berdasarkan data Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) atau Perkeso tahun 2021.

Bantuan itu dijangka memanfaatkan sehingga satu juta ahli yang melibatkan implikasi kewangan RM 500 juta.

Sumber:kisahbena

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2 korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini