ᴘᴇʟᴀᴊᴀʀ ᴍᴀʟᴀʏꜱɪᴀ ᴅɪ ᴍᴀɢʜʀɪʙɪ ᴍᴇɴɪɴɢɢᴀʟ ᴅᴜɴɪᴀ ᴀᴋɪʙᴀᴛ ʟᴇᴜᴋᴇᴍɪᴀ

PENUNTUT Malaysia di Universiti Mohammed V Rabat di Maghribi, Mohd Hafizuddin Hazrul, 20, yang ditempatkan di Unit Rawat4n Rapi (ICU) Hospital Cheikh Zayd aklbat leukemi4 sejak 3 November lalu meningg4l dunia, 10.50 malam tadi.

Bapanya, Hazrul Abdullah, 50, berkata, dia mengetahui kej4dian selepas dihubungi anak sulungnya, Siti Hajar Hazrul, 21, yang turut mengikuti Pengajian Islam di universiti yang sama bagi tahun kedua.

“Perkara ini sememangnya meng3jutkan kami sekeluarga disebabkan sebelum Mohd Hafizuddin pergi ke Maghribi pada awal tahun ini dia sudah menjalani ‘medical check up’ (ujian kesih4tan).

“Dia yang juga bek4s pelajar Maahad Ahmadi Negeri Sembilan (MANS) Gemencheh, Negeri Sembilan seorang aktif dalam sukan.

“Sebelum dia ke sana (Maghribi) tiada seb4rang masalah kesih4tan,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Menurutnya, rakan arw4h ada memberitahu sebelum arw4h ke h0spital itu dia mengalami dem4m dalam tempoh beberapa hari.

“Disebabkan masih tidak sembuh, rakannya membawa dia (arw4h) ke h0spital pada 3 November lalu sebelum doktor menempatkan dia di ICU hospital berkenaan.

“Lebih memilukan apabila d0ktor mengesahkan Mohd Hafizuddin menghidap leukemi4 yang mana keadaannya dilihat semakin lem4h,” katanya.

Hazrul berkata, pada 9 November lalu dia ke sana (Maghribi) bagi melawat anaknya itu dan pulang semula ke Malaysia, Isnin lalu.

“Arwah yang juga penuntut tajaan Majlis Agama Islam Negeri Sembilan (MAINS) akan dikebumikan di Kampung Bintungan, Rembau, Negeri Sembilan.

“Buat masa ini, Kedutaan Malaysia sedang menguruskan proses untuk membawa pulang jenazah yang dijangka tiba Isnin atau Selasa ini,” katanya.

Harian Metro pada 8 November lalu melaporkan, Hazrul meminta orang ramai mendoakan kesihatan Mohd Hafizuddin agar dia dapat meneruskan semula pengajiannya.

Kredit: WB

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2 korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini