ʙᴇʟɪ ɢᴇʟᴀɴɢ ᴇᴍᴀꜱ ʜᴀʀɢᴀ ʀᴍ3ᴋ, ꜱᴇʟᴇᴘᴀꜱ 3 ᴛᴀʜᴜɴ ʙᴀʀᴜ ᴛᴀʜᴜ ʀᴜᴘᴀ-ʀᴜᴘᴀɴʏᴀ ɢᴇʟᴀɴɢ ᴛᴜ ᴀᴅᴀʟᴀʜ

Memang tidak dapat dinaf!kan, permintaan terhadap aksesori emas semakin meningkat dari hari ke hari. Walaupun harga emas kian menc4nak naik tetapi masih ramai lagi yang mahu membeli untuk tujuan peIaburan pada masa akan datang.

Seperti perkongsian seorang penguna Facebook iaitu Yasmin Jamil mengakui terkej0t apabila ingin menjual kembali gelang emas yang pernah dibelinya pada suatu ketika dahulu.

Orang dok share ‘gelang golongan bangsawan’ katanya. Sekadar berkongsi pengalaman, pernah beli dan pakai 3 tahun yang dulu. Gelang ni masa beli memang mahal, ikut harga semasa mengikut berat (gram). Tak ingat dah beli brapa dan berat berapa masa tu tapi 3k keatas.

Dipendekkan cerita nak let go gelang ni sebab appak dia nak pakai duit ada haI kec3masan (ku relakan sebab dia yang belikan huhu) nak pinjam dekat orang segan kan. So offer tanya kt group ‘emas used’ di Facebook siapa yang nak ambil harga paling mahal jadi ada seorang saudagar emas ni tawar harga emas agak tinggi masa tu, ingat boleh untung la kan jual emas masa harga tengah tinggi.

Menerusi perkongsian Yasmin, dia memberitahu pernah membeli gelang emas pada 3 tahun yang lalu dengan harga yang agak tinggi iaitu lebih dari RM3k. Tetapi disebabkan mereka memerlukan duit untuk tujuan kec3masan, jadi dia terp4ksa menjual kembali gelang emas tersebut.

Sekadar gambar hiasan

Tapi sangkaan ku mel3set rupa-rupanya gelang jenis macam ni ada besi guys di dalam dia. Besar dan berat pula tu. Masa beli, besi tu ditimbang sekali mengikut harga emas. Masa nak jual tukang emas akan p4tahkan dan buang besi tu dan hanya timbang untuk harga emas sahaja.

Aku tert!pu dan baru ku tahu. So pada sesiapa yang nak beli gelang macam ni beringat lah. Kalau nak pakai sekadar suka-suka buat tukar-tukar tak ada hal. Kalau nak beli lepas tu nak jual macam sis ni rvgi lah kan. Lepas itu gelang macam ni tak sesuai nak buat basahan sebab dalam dia kosong, mudah k3mek dan bengk0k tapi simple dan nice.

Dengan harga emas yang tinggi, dia menyangka akan memperoleh untung hasil daripada jualan tersebut. Tetapi sangkaannya meI3set, rupa-rupanya di dalam gelang emas tersebut terdapat satu besi yang besar dan berat. Dalam kesempatan itu juga, dia juga berpesan kepada orang ramai agar membuat pilihan yang betul ketika ingin membeli emas.

Sumber: Yasmin Jamil Via media asia

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2 korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini